Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Μηλιά Γρεβενών

Η Μηλιά (Τοπική Κοινότητα Μηλέας - Δημοτική Ενότητα ΗΡΑΚΛΕΩΤΩΝ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “η Μηλέα”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μηλιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μηλέας, του πρώην Δήμου ΗΡΑΚΛΕΩΤΩΝ του Νομού ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Η Μηλιά έχει υψόμετρο 656 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,1767324363 και γεωγραφικό μήκος 21,4754183317.

Η παλιά Μηλιά
Το χωριό "Μηλιά" ήταν χτισμένο, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια, κοντά σε πηγές με νερό. Χτίστηκε στις όχθες του μικρού λάκκου Λακκόπ'κου, ο οποίος χώριζε το χωριό σε δύο μαχαλάδες. Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από πλιθιά και πέτρες. Έπειτα από κατολισθήσεις στην περιοχή, το χωριό μεταφέρθηκε στην σημερινή του τοποθεσία, στον λόφο Τσούμα, στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Προϊστορικά θηρία
Λίγοι γνωρίζουν ότι τα Γρεβενά κατέχουν μια περίοπτη θέση στην επιστημονική κοινότητα του πλανήτη εξαιτίας των προϊστορικών ευρημάτων στην περιοχή. Στα ιζήματα γύρω από τη Μηλιά Γρεβενών έχουν βρεθεί σκελετοί από ζώα που έζησαν εδώ εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μαχαιρόδοντες, μαστόδοντες, ιππάρια, προϊστορικές αρκούδες, ρινόκεροι, ελαφοειδή και τάπιροι ζούσαν στις αχανείς σαβάνες με τα πυκνά δάση που κάλυπταν στο παρελθόν τον τόπο όπου σήμερα υψώνονται τα γρεβενιώτικα βουνά. Στην κορυφή των ευρημάτων βρίσκονται οι, τεράστιας σπουδαιότητας, μεγάλοι χαυλιόδοντες των μαστόδοντων (μικρά ελεφαντοειδή) που βρέθηκαν στη Μηλιά.

Το 2007 ήρθαν στο φως τα λείψανα ενός αρσενικού ζώου με χαυλιόδοντες που ξεπερνούσαν τα 5.02 μέτρα, οι μεγαλύτεροι που έχουν βρεθεί στον κόσμο, κάτι που έφερε την αναγνώριση του ρεκόρ Γκίνες. Οι ανασκαφές συνεχίζονται υπό την επίβλεψη του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, ενώ στη Μηλιά λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου μπορείς να δεις πλήθος παλαιοντολογικών ευρημάτων.


Οι συνεχώς αυξανόμενες αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό μάλιστα, έχουν αναγκάσει στη δημιουργία ενός ακόμα πιο σύγχρονου Κέντρου Παλαιοντολογίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου