Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Καστανώνας Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων

Ο Καστανώνας είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι και ονομάζεται έτσι από τις πολλές καστανιές της περιοχής. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.030 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και θεωρείται το πλέον ρομαντικό χωριό του Αν. Ζαγορίου λόγω της φύσης του.


Ο Καστανώνας ανήκει στον δήμο Ζαγορίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 50 κατοίκους. Το παλιότερο όνομα του χωριόυ ήταν Δραγάρι, προς τιμή του Δρουγγάριου Μιχαήλ, βυζαντινού αξιωματούχου, που ήταν ο ιδρυτής του χωριού καθώς και της εκκλησίας της Παναγίας.

Το 1870 το χωριό είχε 310 κατοίκους. Οι κάτοικοι στο παρελθόν μετανάστευαν στην Ρουμανία και τη Μικρά Ασία, ασχολούνται με την αμπελουργία, την ξυλουργική και την υλοτομία.
Πεύκα, έλατα, οξιές, καστανιές, καρυδιές δίνουν την εικόνα αλπικού χωριού.

Κατά την γερμανική κατοχή (1941-1944) πυρπολήθηκε μεγάλο μέρος του οικισμού, ως αποτέλεσμα σήμερα η παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική να έχει διατηρηθεί μόνο σε τμήμα του χωριού. Από τον Καστανώνα καταγόταν και είχε την έδρα του ο Λοχαγός Δημήτριος Βράγκαλης διοικητής του ανεξαρτήτου Λόχου Ζαγορισίων του ΕΔΕΣ κατά την διάρκεια της αντίστασης τον Β'ΠΠ.

Στο χωριό υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός δωματίων προς ενοικίαση.
Σημαντικά μνημεία του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγιάς και του Αγίου Αθανασίου (1798).

Αξιπρόσεκτα είναι τα Δάση Ανατολικού Ζαγορίου και το γεφύρι στο Δρογάνι.  


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου