Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ράχες (Γορτυνίας) Αρκαδίας

Πανέμορφο χωριό των Τροπαίων κτισμένο σε κορυφή υψώματος με απεριόριστη θέα σε όλο τον ορίζοντα (Χελμό,Λαγκάδια,Ηραία,Λάλα). Στην κορυφή του χωριού βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η κεντρική εκκλησία είναι η Αγ. Τριάδα.


Οι Ράχες είναι μικρό ορεινό χωριό της Γορτυνίας και του Δήμου Γορτυνίας, κοντά στα όρια με την Ηλεία, ανατολικά του ποταμού Ερύμανθου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 480 μ. και έχει 284 κατοίκους (απογραφή του 1991). Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τα χωριά της Κοντοβάζαινας με τα χωριά της κοιλάδας του Λάδωνα και της Ηραίας, καθώς και με το δρόμο Τρίπολης-Πύργου. Οδική πρόσβαση στο χωριό υπάρχει από το Τουμπίτσι και το Λιβαδάκι.

Το Λευκοχώρι είναι πατρίδα του Αθ. Νικολόπουλου σημαιοφόρου του Θ. Κολοκοτρώνη. Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, η Αγία Τριάδα. Κοντά στο χωριό υπάρχει πηγή με θειούχο νερό.

Ο δρόμος βόρεια συνεχίζει για το Λευκοχώρι και Καρδαρίτσι, ενώ νότια κατευθύνεται στα χωριά Χώρα και Λιβαδάκι. Ένας άλλος δρόμος ενώνει το χωριό με το Τουμπίτσι και το δρόμο Πύργου-Τρίπολης.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου