Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας

Ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας είναι χτισμένος σε ένα μυτερό κομμάτι γης που εισχωρεί στα νερά του Ιονίου, στη δυτική ακτή της Ακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας και αποτελεί ξεχωριστή πρόταση διακοπών για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση.


Ο οικισμός είναι χτισμένος στον αιγιαλό με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να βρέχονται κυριολεκτικά από τη θάλασσα, ενώ ένας κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος συνδέει την είσοδο του χωριού με το λιμάνι και προσφέρεται για περιπάτους, ενώ τις απογευματινές ώρες των θερινών μηνών απαγορεύεται η έλευση οχημάτων και στο δρόμο ξεχύνονται παιδιά με ποδήλατα, δίνοντας στο χωριό μια παιχνιδιάρικη ζωντάνια.

Με αφετηρία το γραφικό Μύτικα μπορεί κανείς να επισκεφτεί με καΐκι τα νησιά Κάλαμο και Καστό ή να φτάσει με φεριμπότ στο Σκορπιό, το Μεγανήσι και την Ιθάκη. Οδικά και μόλις σε 40’ περίπου μπορεί να επισκεφτεί τη Λευκάδα.

Ο Μύτικας προσφέρεται για ήρεμες διακοπές μπροστά στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Όντας παραθαλάσσιο μέρος προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν εκπληκτικούς ψαρομεζέδες και θαλασσινά, ενώ η παράδοση του τόπου στην κτηνοτροφία εξασφαλίζει και πεντανόστιμα κρεατικά από αυτά που λίγα μέρη στην Ελλάδα προσφέρουν!

Επίσης μπορείτε να ψαρέψετε ερασιτεχνικά είτε από την στεριά είτε μέσα από βάρκα. Αν έχετε σκάφος ακόμα κι ένα μικρό φουσκωτό ο Μύτικας είναι ένα ιδανικό ορμητήριο για αξέχαστες εκδρομές. Το νησί Κάλαμος είναι απέναντι από το Μύτικα σε απόσταση 1 ν.μ. Είναι γραφικό και πολύ ήσυχο και στην Οδύσσεια αναφέρεται σαν "καταπράσινη Κάρνος". Έχει παραλίες με κρυσταλλένια νερά και το πευκόδασος φθάνει μέχρι τη θάλασσα.

Ο περίπατος από το χωριό Επισκοπή στο χωριό Κάλαμος θα είναι από τους ωραιότερους που έχετε κάνει. Διαρκεί 1 ½ ώρα και ο δρόμος είναι άσφαλτος. Σε όλη τη διαδρομή θα απολαμβάνετε τις μυρωδιές από τα φυτά και βότανα που κατακλύζουν το νησί: φασκόμηλο, θυμάρι, μυρτιά, δάφνη, ρίγανη. Tακτικά δρομολόγια για Κάλαμο έχει κάθε μέρα στις 11.30 και 13.30.

Η παραλία του Μύτικα που έχει μήκος 4 χλμ. προσφέρεται για ήρεμο περίπατο με το ηλιοβασίλεμα. Ένας άλλος περίπατος στο βουνό είναι στην Αγία Ελεούσα, μία σπηλιά που πριν πολλά χρόνια "μετατράπηκε" σε εκκλησία. Έχει τοιχογραφίες του ΙΒ' αιώνα στο βράχο και χτιστό το θόλο του Ιερού. Από εκεί υπάρχει μοναδική θέα του Μύτικα, της πεδιάδας με τις χιλιάδες ελαιόδεντρα και του Καλάμου απέναντι.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου