Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Κοτύλη Καστοριάς

Η Νέα Κοτύλη είναι ορεινός οικισμός του νομού Καστοριάς. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1500
μέτρων, σύμφωνα με τον κατάλογο ελληνικών ορεινών χωριών η Νέα κοτύλη είναι το ορεινότερο κατοικημένο ελληνικό χωριό και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, στα Ανατολικά της κορυφής Πύργος (η υψηλότερη του όρους Βόιου), ΝΔ της πόλης της Καστοριάς.


Ο οικισμός δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από κατοίκους της Κοτύλης που εγκατέλειψαν το χωριό τους που είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου στις οποίες προστέθηκαν και κατολισθήσεις. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως οικισμός το 1951.

Παλιά Κοτύλη
Η Παλια Κοτυλη σε υψομετρο 1225μ. εγκαταλειφθηκε κατα τον εμφυλιο το 1948 οταν οι κατοικοι της μεταφερθηκαν σε αλλες περιοχες της Καστοριας.Επεστρεψαν το 1950 και εκτισαν με κρατικη βοηθεια υψους 9.000 δρχ για τον καθενα την Νεα Κοτυλη.Σε υψομετρο 1450μ με πετρινα σπιτια και στεγες απο λαμαρινα για να κυλα το αφθονο χιονι που επεφτε τοτε στην περιοχη.Συντομα ομως θα ερημωνε απο τους κατοικους της κτηνοτροφους και υλοτομους που ειδαν τα βοσκοτοπια τους και τις προμηθειες τους σε ξυλεια να σημειωνονται δραστικα με τις υλοτομησεις της Υπηρεσιας Δασων και τους περιορισμους να υλοτομουν οι ιδιοι.

Το 1960 πολλοι ακολουθησαν τον δρομο της ξενιτειας Γερμανια, Αμερικη, Αυστραλια οσοι επεστρεψαν εγκατασταθηκαν γυρω απο την Καστορια Κολοκυνθου Μανιακοι οι περισσοτεροι και φροντιζουν τα σπιτια τους με τις κοκκινες στεγες που το κανουν να μοιαζει με ζωγραφια.Η επιβλητικη Εκκλησια ειναι αφιερωμενη στον Αγιο Γεωργιο οπως και στην Παλια Κοτυλη ενω σε κοντινο λοφο βρισκεται ο μικρος ναος του Προφητη Ηλια οπου γινεται μεγαλο πανηγυρι στις 20 Ιουλιου με οργανα και φαγητα.Πριν απο επτα χρονια δοθηκαν απο την διευθυνση Γεωργιας οικοπεδα σε δικαιουχους οι οποιοι εκτισαν νεα σπιτια με μερακι και ετσι το χωριο μεγαλωσε και σφυζει απο ζωη ιδιαιτερα το καλοκαιρι με τους μονιμους κατοικους βαση στοιχειων τελευταιας απογραφης να ανερχονται στους 25 τον αριθμο.









1 σχόλιο:

  1. Η τελευταία φωτογραφία που έχετε αναρτήσει όπως και η μικρή φώτο δίπλα στο κείμενο όπου φαίνεται πανοραμικά όλο το χωριό δεν ανήκει στην Κοτύλη αλλά στο Επταχώρι Καστοριάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή