Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Άγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης

O Άγιος Αντώνιος είναι χωριό του δήμου Θέρμης στο νομό Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Kάλαυρος κοντά στα όρια με το νομό Χαλκιδικής.


Έχει έκταση 261,5 στρέμματα και απέχει από τη θάλασσα, τον Θερμαϊκό κόλπο, 12 περίπου χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες, φτάνουν τους 647[1] στην απογραφή του 2011 και είναι Πόντιοι (από το ομώνυμο χωριό του Πόντου κυρίως)[2], Σαρακατσάνοι και Θρακιώτες. Απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.


Στα παλιά χρόνια η περιοχή καλύπτονταν από πυκνά δάση, με πολλά νερά και εξασφάλιζε στους γύρω κατοίκους πλούσιο κυνήγι και άφθονη ξυλεία. Ωστόσο δεν βρέθηκαν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ίχνη αρχαίων νομισμάτων, ίσως επειδή δεν έχει ακόμη γίνει συστηματική ανασκαφή. Αλλά και για την βυζαντινή περίοδο δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, εκτός από τα έγγραφα των Μονών του Αγίου Όρους, τα οποία ωστόσο δίνουν πληροφορίες μόνο για τα μετόχια και κτήματα των Μοναστηριών που αφθονούσαν στην περιοχή. Υπάρχουν χωριά που αναφέρονται σε μεσαιωνικές πηγές και στο μεταξύ χάθηκαν, αλλά και χωριά νεότερα όπως ο Άγιος Αντώνιος που δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές. Ωστόσο μεσαιωνικές πηγές αναφέρουν την τοποθεσία (Αγία Ιερουσαλήμ) στο χώρο μεταξύ Αγίου Αντωνίου και Μονοπηγάδου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου