Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Θραψίμι Καρδίτσας

Το Θραψίμι είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας, που βρίσκεται στην πλαγιά των Αγράφων, σε υψόμετρο 600μ. Κείται στα νότια της Καρδίτσας και απέχει από αυτή 28 χιλιόμετρα. Το Θραψίμι κατέχει έκταση 31 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τα οποία τα 3,6 τετραγ. χλμ. είναι καλιεργήσιμη γη, τα 16,6 τετραγ.χλμ. είναι βοσκοτόπια και τα 6,5 τετραγ.χλμ. είναι δάση.


Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (εκτρέφουν κατσίκια και πρόβατα) και την υλοτομία (κοπή και εμπόριο δασικής ξυλείας), και ελάχιστα με τη γεωργία (δημητριακά), αφού η καλλιεργήσιμη γη είναι περιορισμένη.

Η περιοχή του Θραψιμίου ανήκε στα αρχαία χρόνια στη Δολοπία και κατοικούνταν από τους Δόλοπες. Πάνω από το χωριό σώζεται σε καλή κατάσταση αρχαίο δολοπικό κάστρο, που φαίνεται να ήταν η ακρόπολη κάποιας πόλης των Δολόπων.

Ξένοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί (Α. Philippson, E. Kirsten) τοποθετούν με επιφυλάξεις στο Θραψίμι την αρχαία Μενελαίδα, σπουδαία πόλη των Δολόπων κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή. Το κάστρο του Θραψιμίου με τα άλλα δολοπικά κάστρα, όπως της Κτιμένης (Άνω Δρανίτσα),της Ρεντίνας, της Καίτσας, του χωριού Πάπα (Μεσοχώρι), του Σμοκόβου κ.α., προστάτευαν αποτελεσματικά και έκαναν απόρθητη τη χώρα των Δολόπων.

Το Θραψίμι υπήρχε ως χωριό με το όνομα αυτό ήδη από το 1640 περίπου. Συγκεκριμένα, το Θραψίμι αναφέρεται στην πρόθεση της Μονής Ρεντίνας, που χρονολογείται γύρω στα 1640, μαζί με τα χωριά Σπινάσα (σημερινή Νεράιδα), Μπέσια (διαλυμένος οικισμός στα δυτικά της Νεράιδας), Λιμπάναβο (διαλυμένος οικισμός βορείως του Θραψιμίου) και Λουκουρέσι (σημερινός Βαθύλακκος).



















2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΣΣΟΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παίζει να φαίνεται και από το χωριό το βράδυ δηλαδή ο φωτισμός του μακάρι να μπορέσω να το επισκεφθώ κάποια στιγμή φαίνεται πολύ ωραίο,τα χαιρετίσματα μας από μικρό Ευυδριο Φαρσάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή