Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης

Ο οικισμός του Μονοπήγαδου ένας αμιγώς ποντιακός οικισμός, του οποίου οι κάτοικοι
εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 20 ου αιώνα με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το Μονοπήγαδο είναι ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός, στον περιφερειακό άξονα Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, όπου μπορεί ο επισκέπτης να δραπετεύσει από το καθημερινό αστικό περιβάλλον και ν’ απολαύσει την ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με μία βόλτα στο παρελθόν.


Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER II, επιδοτήθηκε η ανακατασκευή υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου ώστε αυτό να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο και να στεγάσει εκθέματα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτέλεσμα της δράσης είναι η δημιουργία ενός όμορφου λαογραφικού μουσείου που επαναξιοποίησε το παλιό σχολείο του χωριού, ένα πέτρινο κτίριο του 1930.

Στους χώρους του μουσείου, ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί στον κόσμο του χθες, θα δεί από κοντά πως ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, θα μάθει σχεδόν κάθε λεπτομέρεια για την πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων.

Τα εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει, είναι:

• Παραδοσιακά εργαλεία γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
• Οικιακά σκεύη
• Παραδοσιακές στολές
• Υφαντά
• Παραδοσιακά μουσικά όργανα
• Διάφορα άλλα μικροαντικείμενα

Κατά καιρούς, στο μουσείο παρουσιάζονται διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.ά.). Στην αυλή του μουσείου, βρίσκεται το ηρώο του Ακρίτα, μνημείο τιμής για τον ποντιακό πληθυσμό. Κάθε χρόνο, στην επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις μνήμης. Η επένδυση έχει ενταχθεί στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για τις επιχειρήσεις αγροτικού τουρισμού στο Ν. Θεσσαλονίκης ενώ συμμετέχει και στο Δίκτυο Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού Θεσσαλονίκης με το διακριτικό τίτλο «Λαογραφικό μουσείο Μονοπήγαδου».


Στο Μονοπήγαδο υπάρχει επίσης το αγροτουριστικό συγκρότημα με την ονομασία “ΠΕΡΕΚ “Γυναικών Παραδοσιακές Γεύσεις” στο οποίο υπάρχει εργαστήριο που παράγεται προζυμένιο ψωμί και αρτοσκευάσματα ψημένα στον ξυλόφουρνο, χειροποίητες πίτες και ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.α. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις από τον Πόντο και την υπόλοιπη Ελλάδα, αίθουσα εικαστικών και χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών αλλά και χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου