Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Δοτσικό Γρεβενών

Το Δοτσικό (1.100 μ. Υψόμετρο) είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νομού
Γρεβενών. Το Δοτσικό έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα, ίσως επειδή είναι κάπως απομονωμένο από τα Γρεβενά και από την κοσμική ζωή που συναντάται σε άλλα χωριά του νομού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Το χωριό κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι από 500 άτομα που ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την κτηνοτροφία, το παραδοσιακό επάγγελμα των κατοίκων της ορεινής αυτής περιοχής. Διασκορπισμένα γύρω από το χωριό υπάρχουν ερείπια παλιότερων οικισμών όπως αυτά στις θέσεις "Κιάφα", "Ζιάκα" και "Τσέρος" 10 χλμ. Α.

Στο σημερινό Δοτσικό τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα παραδοσιακά, χτισμένα γύρω στο 1900. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι εκπληκτικής ομορφιάς, το ίδιο και η πλατεία του χωριού με το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το οποίο έχτισαν το 1804 Γιαννώτες μάστοροι. Το υπέροχο θέαμα συμπληρώνουν η βρύση αλλά και ο τεράστιος πλάτανος που σκεπάζει τη λιθόστρωτη πλατεία. Πολύ όμορφη και γραφική είναι η βρύση "Σιώποτος" (1935) στο νότιο άκρο του χωριού. Οι λεκάνες της είναι ξύλινες και στηρίζεται σε 2 κολόνες, ενώ η σκεπή της είναι πλίνθινη.

Εκτός από τη γραφικότητα το Δοτσικό διαθέτει και φυσική ομορφιά. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι αρχικά το ποτάμι που διασχίζει το χωριό για 400 μ., καθώς και το κοινοτικό δάσος, όπου υπάρχει χαμηλά μαύρη πεύκη και δρυς. Τα νερά του ποταμού εμπλουτίζονται από τις πηγές στις θέσεις Μελίσσι, Κιάφα 2 χλμ. Δ, Σοφάς, Σακί, Χριστόφορος 2 χλμ. Β και τις πηγές "Βίγλα" και "Καλύβια".

Γύρω από το χωριό υψώνονται οι κορυφές "Σκούρτζα" (1.800 μ.), "Μελίσσι" (1.600 μ.) και "Αγλύστρες" (1.300 μ.). Χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι τα πετρώματα και το έδαφος που μοιάζει με ψιλή σκόνη, ενώ σε μεγάλο τμήμα του μοιάζει με άμμο της ερήμου. Από αυτές τις κορυφές η θέα προς Επταχώρι, Βασιλίτσα, Πεντάλοφο, Καστοριά και Βόϊο είναι υπέροχη. Στην τοποθεσία "Ογλάς" 200 μ. από το χωριό, γυρίστηκε η ταινία "Μεγαλέξανδρος" του Θ. Αγγελόπουλου.

Η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (1865) στο κέντρο του χωριού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ότι σώζονται σ' αυτήν παλιές αγιογραφίες και εικόνες.

Μετά την επέμβαση και τις αναστηλωτικές εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η κατάσταση διατήρησής της είναι πολύ ικανοποιητική. Στη θέση "Κιάφα" υπάρχει άλλη μια εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, η οποία επίσης βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.


Το μεγαλύτερο πανηγύρι διεξάγεται στο Δοτσικό με την ευκαιρία της γιορτής της Αγ. Παρασκευής και είναι τριήμερο (26, 27, 28 Ιουλίου). Στις 26 γίνεται εκκλησιασμός και διάκλιση στην ομώνυμη εκκλησία. Ακολουθεί χορός γύρω από την εκκλησία, που τον σέρνει ο γεροντότερος του χωριού. Και τα τρία βράδια το γλέντι γίνεται στην πλατεία με χορούς και τραγούδια.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου