Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Περιστερά Θεσσαλονίκης

H Περιστερά είναι χωριό και έδρα τοπικής Κοινότητας του δήμου Θέρμης στη Μακεδονία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 770 (2011) κατοίκους και είναι χτισμένη στα 580 μέτρα.


Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η μικρή κεντρική πλατεία του χωριού «Μάνα» με τον πλάτανο, το καφενεδάκι του ’50 και τη βρύση-πηγή αποτελούν την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της Περιστεράς του χθες.Πάνω ακριβώς από την πλατεία δεσπόζει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος αποτελεί το καθολικό της παλιάς Μονής Περιστερών του 870 μ.Χ. Τα γύρω στενά με τα ασπρισμένα σπίτια και την πέτρα αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για περίπατο τμήματα του χωριού.

Πίσω από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα ξεκινά από το παλαιό οστεοφυλάκιο μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος της Περιστεράς (πρωτοβουλία LEADER+).

Tο βράδυ της Ανάστασης, στην Περιστερά καίνε τον Αφανό στο ομώνυμο ύψωμα, βάζοντας φωτιά σε στοίβα 4 – 5 μέτρων από ξύλα και πουρνάρια. Στις 9 Οκτωβρίου γιορτάζεται ο Όσιος Ευθύμιος με πανηγύρι την παραμονή της εορτής.

Στην περιοχή λειτουργούν δύο παλαιοημερολογίτικα μοναστήρια, η Μονή Αδελφόθεου (ανδρικό) και η Μονή Παντανάσσης (γυναικείο).


Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, με το όμορφο αλσύλλιο, της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Αγίας Τριάδας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου