Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Παντοκράτορας Πρέβεζας

Ο Παντοκράτορας είναι παραθαλάσσιος οικισμός σε απόσταση 2 χιλιομέτρων δυτικά της Πρέβεζας. Είναι ο δεύτερος οικισμός που συναντά κάποιος μετά την πόλη προς την πλευρά του Ιονίου Πελάγους. Απέχει 400 μέτρα από την έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ Πρέβεζας-Ακτίου και ο επισκέπτης της Πρέβεζας διέρχεται από τις παρυφές του.


Ιδρύθηκε αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή κι εγκαταστάθηκαν κατ' αρχήν 57 προσφυγικές Ελληνικές οικογένειες που προέρχονταν κυρίως από παραλιακές περιοχές της Μικράς Ασίας. Ελάχιστοι από τους πρώτους κατοίκους βρίσκονται στη ζωή και η κατοίκηση συνεχίζεται από τους απογόνους των προσφύγων, καθώς και από νέους κατοίκους που διαρκώς προστίθενται, αφού η περιοχή του αποτελεί τόπο έλξης. Αποτελεί τουριστικό προορισμό για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές και όσους ενδιαφέρονται για θαλάσσιες δραστηριότητες.

Παρ' όλες τις παρεμβάσεις της σύγχρονης εποχής, η γραφικότητα στο Παντοκράτορα διατηρείται και αποτελεί αγαπημένο προορισμό περιπάτου. Η θάλασσα του Παντοκράτορα αποτελεί σημαντικό ψαρότοπο και εφαρμόζονται σχεδόν όλοι οι τρόποι ψαρέματος. Ο θαλάσσιος βυθός χαρακτηρίζεται από τις συχνές εναλλαγές τοπίου, την άφθονη θαλάσσια πανίδα, την εναλλαγή βαθών και την ύπαρξη βραχωδών συμπλεγμάτων που αποτελούν καταφύγιο σχεδόν όλων των ειδών ψαριών που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες. Η περιοχή είναι ιδανική για ψαροτούφεκο. Το Κάστρο του Παντοκράτορα, χτισμένο από τον Αλή Πασά το 1807, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, καθώς έχει θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος, τη Λευκάδα και το Άκτιο.

Στο Κάστρο φιλοξενούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Κάστρο του Παντοκράτορα
Το κάστρο του Παντοκράτορα είναι ένα από τα τρία κάστρα της Πρέβεζας και ένα από τα κάστρα που έκτισε ο Αλή Πασάς μετά την κατάληψη της πόλης το 1807. Βρίσκεται νότια από την πόλη της Πρέβεζας, πάνω στη θάλασσα, στη θέση Φώκια, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Το αρχικό του όνομα ήταν Ούτζ-Καλέ (Εξωτερική Ακρόπολη). Η σημερινή ονομασία του κάστρου οφείλεται στην εκκλησία του Παντοκράτορα που βρισκόταν εκεί πριν την ανέγερση του και έδωσε το όνομα της και στον γειτονικό οικισμό.

Το κάστρο βρίσκεται στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου στη θέση Φώκια. Ο προφανής λόγος για την ύπαρξη του κάστρου στο σημείο αυτό είναι ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας στον Αμβρακικό κόλπο.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου