Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ιερά Μονή Αγίου Μηνά - Κοκκινολιθάρι Φιλιατών Θεσπρωτίας


Ο Άγιος Μηνάς Κοκκινολιθάρι συναντάται στο στο ορεινό χωριό Κοκκινολιθάρι Φιλιατών σε υψόμετρο 420 μετρων , χτισμένη πάνω σε βράχο σε περίοπτη θέση. Αποκαλείται από πολλούς και όχι άδικα ως το «μετέωρο της Ηπείρου«.



Ο Άγιος Μηνάς αποτελεί ένα από τα πιο θαυμαστά αξιοθέατα του νομού Θεσπρωτίας. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται με πλήθος θρύλων και παραδόσεων, που διατηρήθηκαν από γενεά σε γενεά ως τις ημέρες μας. Μεγαλύτερη έμφαση στις διηγήσεις αυτές δίδεται στην ίδρυση του ναού. Αναφέρεται, δηλαδή, ότι η αρχική ονομασία ήταν Εικονολιθάρι, επειδή κάποτε – άδηλο πότε – βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Μηνά επάνω στον βράχο και κατόπιν κτίστηκε ο Ναός στο όνομα του αγίου.


Σε κάθε περίπτωση αξίζει να επισκεφτείτε το Κοκκινολιθάρι και ειδικότερα την Μονή του Αγίου Μηνά. Μπορείτε να απολαύσετε έναν περίπατο στα γραφικά σοκάκια του χωριού και ένα γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες του. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι κοντά στο Κοκκινολιθάρι θα βρείτε και άλλα παραδοσιακά χωριά όπως η Καμίτσιανη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου