Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Κολλίνες Μαντινείας Αρκαδίας

Σε υψόμετρο 822μ και σε απόσταση 205 Κm νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας στο Δήμο Σκιρίτιδας του Νομού Αρκαδίας με θέα τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα με το μάτι να φτάνει έως τη Σπάρτη δεσπόζει το χωριό των Κολλινών που με 488 μόνιμους κατοίκους ζει και βασιλεύει….


Στο 20ο χλμ. Τρίπολης - Σπάρτης η ταμπέλα δεξιά της Επαρχιακής Οδού ενημερώνει:

Κερασιά 1χλμ./ Βλαχοκερασιά 3 χλμ./ Κολλίνες 20 χλμ.

Διασχίζοντας τα δύο πρώτα χωριά ο δρόμος ανηφορίζει στο Δρυμό της Σκιρίτιδας. Ένα εκπληκτικής ομορφιάς δάσος φυσικό & τεχνητό - το μεγαλύτερο των Βαλκανίων - γεμάτο μαύρη πεύκη, έλατα, δρυς, καστανιές,...

Ο ανήφορος τερματίζει στο λόφο του Αγίου Χριστοφόρου, με τον ομώνυμο Ιερό Ναό, δρυς, καστανιές και 1119 μέτρα υψόμετρο. Ακριβώς απέναντι, δεξιά ο Ταΰγετος και αριστερά ο Πάρνωνας. Στα λευκά ή στα πράσινα, με το φως του ήλιου ή στο σκοτάδι της νύχτας, υπό το φως των αστεριών ή μόνον υπό τα φώτα των χωριών στις πλαγιές τους, μαγεύουν ανεπανόρθωτα!.

Και βέβαια στο βάθος, στο τέλος του ορίζοντα η πόλη της Σπάρτης αχνοφαίνεται την ημέρα ενώ τη νύχτα λούζεται στα φώτα της, σαν καράβι στη θάλασσα.

Κατεβαίνοντας τον Άγιο Χριστόφορο ίχνη αμπελιών - μάρτυρες της οινικής ιστορίας του χωριού που λίγα χρόνια πριν έπνιγε Λακωνία & Αρκαδία στο "Κολλινιάτικο" - σε συντροφεύουν ενώ η ματιά σου χαϊδεύει τους γεμάτους ελαιόδενδρα απέναντι λόφους - το κολλινιάτικο λάδι εξακολουθεί να αποτελεί φημισμένο τοπικό προϊόν.Λίγο αργότερα τα πρώτα σπίτια. Το χωριό ξαπλώνει νωχελικά στην πλαγιά παίζοντας με τον ήλιο, προφυλαγμένο απ' τους χειμωνιάτικους ενοχλητικούς βόρειους αέρηδες (Ενδεικτικά: Κάτω Κολλίνες υψόμετρο 660 μέτρα, πλατεία Άνω Κολλινών 780 μέτρα, Δημοτικό Σχολείο/ Λαογραφικό Μουσείο 822 μέτρα, είσοδος χωριού/ Άγιος Παντελεήμονας 832 μέτρα).

Πετρόχτιστα σπίτια, κεραμοσκεπές, κληματαριές στις αυλές, ελαιόδενδρα, μουριές, πλούσια βλάστηση,...

Ιστορικά λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τις Κολλίνες. Σίγουρα της γέννησης των Κολλινών προηγήθηκε ο οικισμός στην Κλειβίτσα, νοτιοανατολικά του χωριού.Σύμφωνα με Διατάγματα των ετών 1833,1834 & 1835 οι Κολλίνες ανήκουν στο Δήμο Καλτεζών της Επαρχίας Μαντινείας, του Νομού Αρκαδίας. Μάλιστα διατέλεσαν πρωτεύουσα του Δήμου έως και το 1914 οπότε και καταργήθηκαν οι Παλαιοί Δήμοι.Ανεξάρτητη Κοινότητα έως το 1988, οπότε σύμφωνα με το ν. "Καποδίστρια" αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Σκιρίτιδας. Πληθυσμιακά οι Κολλίνες έχουν υποστεί αισθητή μείωση τα τελευταία χρόνια, συνέπεια ή προϋπόθεση γενικότερων αλλαγών. Παραμένει όμως ζωντανό χωριό.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου