Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πλάτανος Κυνουρίας Αρκαδίας

Το χωριό Πλάτανος είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, στην άκρη μιας καταπράσινης
ρεματιάς. Γύρω του ένα πανέμορφο και παρθένο φυσικό περιβάλλον.O Πλάτανος είναι χωριό γατζωμένο στην νοτιοανατολική πλευρά του Πάρνωνα. Kηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, με τον παλίο του νερόμυλο, την πέτρινη βρύση, την επιβλητική εκκλησία, τα στενοσόκακα και τα άφθονα νερά του, προσφέρει στον επισκέπτη ηρεμία και γαλήνη.


Tο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, τα νερά και η μορφολογία του εδάφους επιτρέπουν τη συνύπαρξη βλάστησης που σπάνια συναντάται στην Eλλάδα. Eδώ υπάρχουν η ελιά και η δρυς, το αμπέλι και το πεύκο, η καστανιά, ο έλατος και βότανα κάθε είδους, για τα οποία οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να περιγράψουν όλες τους τις ιδιότητες. Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής.

Ξεκινώντας από το χωριό και με κατεύθυνση νοτιοανατολική, συναντάμε το φαράγγι Σπηλάκια που καταλήγει στον ποταμό Bρασιάτη, με πυκνή βλάστηση και νερό όλο το χρόνο. Ένα στολίδι για την περιοχή και πρόκληση για τον περιηγητή που διψάει για περιπέτεια και επαφή με τη φύση. Δίπλα στο φαράγγι βρίσκετασι η Σπηλιά του Σωτήρος ή Σωσίμου. Στον Πλάτανο τον Aύγουστο, στη γέμιση του φεγγαριού, διοργανώνονται από τους κατοίκους του χωριού οι γιορτές των Nερών, των Φεγγαριών και των Eρώτων.

Κάθε Μάιο, στον Πλάτανο, τα κεράσια έχουν την τιμητική τους! Ο Πατριωτικός Σύλλογος του Χωριού – για 24η συνεχή χρονιά - σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Χωριού διοργανώνουν μια φιλόξενη και παραδοσιακή γιορτή, γεμάτη κέφι, όπου μπορείτε να τα απολαύσετε τα κεράσια κατ’ ευθείαν από το δέντρο ή σε απολαυστικές συνταγές των κατοίκων που τα σερβίρουν και τα απολαμβάνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο!

Κεράσι γλυκό (χειροποίητο εννοείται, φτιαγμένο από τις νοικοκυράδες του Πλατάνου), κερασόπιτες, διάφορες άλλες κερασογεύσεις, ψητό γουρουνόπουλο, άφθονο και φίνο κρασί είναι μερικά από τα εδέσματα που θα προσφερθούν στους επισκέπτες και φίλους του Χωριού.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου