Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια) Τρικάλων

96 χλμ. από τα Τρίκαλα και σε μικρή απόσταση από τα «Τρία Ποτάμια» βρίσκεται το βλαχοχώρι
Αγία Παρασκευή, σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 950 μ. και πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, με κύριο στοιχείο τον Αχελώο και τη χαράδρα που έχει σχηματίσει καθώς και η διάταξη του οικισμού είναι τα φυσικά πλεονεκτήματα της Αγίας Παρασκευής.


Πάνω της οι κορυφές Παλέτζι (1.800 μ.), Πέντε Πύργοι (2.000 μ.) και Καταραχιάς (2.299 μ.), φυσικό όριο με τα βοσκοτόπια του Ματσουκίου Ιωαννίνων, δίνουν στο τοπίο την αίσθηση του απόλυτου. Την ομορφιά των κορυφών συμπληρώνουν τα γάργαρα νερά των πηγών Λούνι, Σέχα, Γκραίκου, Χασάνη, Μπάντι και Τζούρτσανο, Γκοντισόρο (βλάχικα: μπροστά στον ήλιο) άλλες μέσα στον οικισμό κι άλλες σε υψόμετρο 1.700 και 1.900 μ., που σχηματίζουν ορεινούς χειμάρρους ακόμα και καταρράκτη ύψους 12 μ., το «Μαντάνι του Διαόλου», στη θέση «Λιβάδια».

Κτηνοτροφικό χωριό κι αυτό, με 6.000 περίπου γιδοπρόβατα, το χειμώνα ερημώνει ενώ το καλοκαίρι συγκεντρώνει περίπου 2.500 κατοίκους. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να απολαύσει την ομορφιά και τη ζωντάνια που αναδύει η συγκέντρωση αυτή των ανθρώπων που όλο το χειμώνα παρέμεναν χωριστά τις περισσότερες φορές στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και αλλού. Αποκορύφωμα αυτής της συνάντησης το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (25-28/7), όταν εκτός των καθιερωμένων εμφανίζονται χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές και οι νέοι του χωριού περιφέρονται σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας. Καθαρά θρησκευτικές είναι οι εορτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29/6) και της Αγίας Μαρίνας (17/7) στα αντίστοιχα γραφικά ξωκλήσια ενώ συνεχίζονται τα έθιμα του παραδοσιακού «αρραβώνα» και «γάμου».

Κι εδώ επικρατεί η αισθητική της πέτρας παρόλο που σε αρκετά σπίτια του οικισμού έχουν προστεθεί και σύγχρονα υλικά. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής (1896) ο οποίος κατά την παράδοση κτίσθηκε στη θέση παλαιότερου. Πριν από το 1790 υπολογίζεται και η ίδρυση του λιθόκτιστου Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, ενώ του εξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας στις αρχές του 1900. Το άλλοτε μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένο στο πέρασμα προς την Ήπειρο, έγινε κατά την παράδοση η αφορμή για την δημιουργία του χωριού επειδή η θέση του, τα απέραντα βοσκοτόπια και οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούσαν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.


Ο καταρράκτης της Τζούρτζιας. Κοντά στο χωριό Τζούρτζια συναντάμε τον μεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής τον οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν "Το μαντάνι του Δαίμονα". Το ύψος του ξεπερνά τα 15 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε οτι η προσέγγιση του είναι σχετικά δύσκολη.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου