Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κάτω Ελάτη Τρικάλων

Το χωριό έχει υψόμετρο 115 μέτρα, επιφάνεια 4428 τ.μ και απέχει από τα Τρίκαλα 10 χλμ. Η
ονομασία του χωριού οφείλεται στην ύπαρξη Τέλματος (βάλτου), στην περιοχή, που είχε κατάλευκα νερά. Η καταγωγή των κατοίκων προέρχεται από την ορεινή Ελάτη όταν κάτοικοι της για βιοποτιριστικούς λόγους (ήταν μεταφορείς ξύλων), έκαναν τις πρώτες καλύβες στην περιοχή, προκειμένου να διανυκτερεύουν εκεί.


Το 1881, με την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους, αγόρασαν από τον Τούρκο Μπέη, Μέτο Κατσίκη, 500 στρέμματα και κατόπιν αλλά 5000 στρέμματα που επεκτείνονταν από το Βαλτινό μέχρι το Διαλεκτό.

Έτσι άρχισαν σιγά-σιγά να κτίζουν τα πρώτα σπίτια τους και να δημιουργούν τους νέους οικισμούς.
Πριν το 1966 διοικητικά άνηκαν στην κοινότητα Βαλτινού ενώ οι κάτοικοι εξυπηρετούσαν από τα δημοτολόγια και τα μητρώα της ορεινής Ελάτης. Το 1961 μεταφέρθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα, προκείμενου να πετύχουν την ίδρυση της νέας κοινότητας .

Η κοινότητα της Κάτω Ελάτης ιδρύθηκε το 1966 και συμπεριλάμβανε τους οικισμούς Αμμουδιά (Σγκάρι), Μεσιακά και Μέλιγος.

Συνοικισμός Μεσιακά:
Το χωριό έχει υψόμετρο 120 μέτρα και απέχει από τα Τρίκαλα 10 χλμ.. Οι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από την ορεινή Ελάτη και έχουν σχεδόν κοινή ιστορική και κοινωνική προέλευση με τους κάτοικους του Ασπρόβαλτου. Τα Μεσιακά αποτελούν συνοικισμό της κοινότητας Κάτω Ελάτης από το 1968.

Συνοικισμός Μέλιγος :
Το χωριό έχει υψόμετρο 120 μέτρα και απέχει από τα Τρίκαλα 12 χλμ. Οι κάτοικοί του, όπως και αυτοί του Ασπρόβαλτου είναι από την Ελάτη. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην ύπαρξη Μέλιγου (είδος δένδρου δρυός) στην περιοχή.

Συνοικισμός Αμμουδιά
Το χωριό έχει υψόμετρο 120 μέτρα και απέχει από τα Τρίκαλα 10 χλμ. Όπως και άλλοι κάτοικοι της κοινότητας Κάτω Ελάτης, έτσι και οι κάτοικοι της Αμμουδιάς κατάγονται από την ορεινή Ελάτη. Η παλιότερη ονομασία του ήταν Σγκάρι και αποτελεί συνοικισμό της κοινότητας Κάτω Ελάτης από το 1968.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου