Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ρεπετίστα Ιωαννίνων

Το χωριό Ρεπετίστα απέχει από τα Γιάννενα 47 χιλιόμετρα και σήμερα μαζί με άλλα δέκα (10)
χωριά, ανήκει στο Δήμο Άνω Καλαμά, έδρα του οποίου είναι ο Παρακάλαμος. Είναι το πιο κοντινό χωριό στον Παρακάλαμο. Από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα δεν απέχει πάνω από 20 χιλιόμετρα.


Από το 1912-1929 ανήκε στην κοινότητα Παρακαλάμου. Από τις 14 Οκτωβρίου 1929 με διάταγμα αναγνωρίστηκε ως κοινότητα, ύστερα από αίτηση των κατοίκων της. Σε αυτή υπάγεται και ο συνοικισμός Παηδονιάς.

Η λέξη Ρεπετίστη είναι σλάβικη. Αποτελείται από τη ρίζα Ρεπετ(ι)- ενός σλαβικού κύριου ονόματος και τη σλαβική κατάληξη -στα ή -ιστα που σημαίνει κτήμα του.

Το χωριό Ρεπετίστη έχει υψόμετρο 400m, έκταση 7km2 και συνορεύει με τα χωριά Παρακάλαμο, Αρετή και Βροντισμένη όπου όλα ανήκουν στον Δήμο Άνω Καλαμά. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά ψηλά σ’ ένα μικρό λόφο και στους πρόποδες απλώνεται ολόγυρα ο απέραντος κάμπος του Καλαμά, που τον διασχίζουν τρία ποτάμια, ήτοι ο Γορμός, η Λιμπούστα και ο Καλαμάς.
Τέλος,στα γύρω υψώματα της κοιλάδας Άνω Καλαμά σώζονται τα ερείπια έξι (6) αρχαίων πόλεων και ακροπόλεων από τον 4ο αι π.Χ. Στην Παλιογκρίμπιανη, στο Σώσινο, στη Σιούτιστα (σ.σ. Κασιδιάρη), στο Δεσποτικό, στη Χρυσόρραχη και στο Λεπροβούνι. Οι οικισμοί αυτοί αποτελούσαν για τους Μολοσσούς, που ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι της κοιλάδας, ένα αμυντικό συγκρότημα κατά των ξένων επιδρομέων, που θα επιχειρούσαν να μπουν στην κοιλάδα.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου