Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Κυπαρίσσι Λακωνίας

Το Κυπαρίσσι με την αρχαία ονομασία Κύφαντα το συναντάμε πρώτη φορά στο έργο Λακωνικά του περιηγητή Παυσανία το δεύτερο αιώνα. Σήμερα το Κυπαρίσσι διοικητικά ανήκει στο δήμο Μονεμβασίας και εξυπηρετείται, εκτός από τα βασικά προϊόντα, από τις Μολάους, που απέχει 50 χιλιόμετρα ή τη Μονεμβάσια 60 χιλιόμετρα. Στο Κυπαρίσσι υπάρχουν πολύ ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες. Επίσης θα βρείτε καταστήματα με είδη δώρων. Στο Κυπαρίσσι δεν υπάρχει βενζινάδικο, φαρμακείο και τράπεζα ή ΑΤΜ.


Η Βρύση είναι ο πρώτος οικισμός που συναντάμε μπαίνοντας στο Κυπαρίσσι και ίσως και ο παλαιότερος. Συνεχίζοντας, περνάτε το δημοτικό σχολείο- ένα ιστορικό κτίριο που λειτουργεί και σήμερα- χτισμένο στις αρχές του 1900 και το γεφύρι με τη μεγάλη βελανιδιά. Εδώ καταλήγουν το γνωστό σηματοδοτημένο μονοπάτι της Κρεμαστης, αυτό της Παλιοχώρας και της Αγιας Βαρβάρας. Αμέσως μετα, ακολουθείτε τη διασταύρωση για Παραλία περνάτε το όμορφο λιμάνι με τις καφετέριες και τη μικρή Άμμο και συνεχίζετε προς τη μεγάλη Άμμο, φθάνοντας στα αριστερά σας θα δείτε το Μυρτώο. Στη συνέχεια θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα.

Εάν προχωρήσετε θα συναντήσετε την παιδική χαρά και τον οικισμό της Μητρόπολης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία αλλά και μελισσοκόμους καθώς ο Πάρνωνας φημίζεται για το πολύ καλό θυμαρίσιο μέλι με χρώμα και άρωμα και τα πανέμορφα έλατα Αφήνοντας πίσω τα σπίτια της Μητρόπολης μετά από 1,5 χιλιόμετρο περίπου υπάρχει η Παραλία της Αγίας Κυριακής, που η Νταιάνα επέλεξε για τις διακοπές της, αλλά και πλήθος άλλων επωνύμων.

Στο Κυπαρίσσι υπάρχουν 3 πανέμορφες και πολύ καθαρές παραλίες.

Η Μεγάλη Άμμος είναι η μεγαλύτερη Παραλία του Κυπαρισσιού, απέχει 50 μέτρα από το λιμάνι και βρίσκεται δίπλα στο Μυρτώο. Έχει καταπληκτική αμμουδιά με βότσαλο και ψιλή άμμο αλλά και πεντακάθαρα νερά, ενώ είναι κατάλληλη και για μικρά παιδιά.

Δίπλα στο λιμάνι, στο κέντρο του οικισμού της Παραλίας υπάρχει η Μικρή Άμμος.

Η Αγία Κυριακή απέχει από το Κυπαρίσσι 2 χιλιόμετρα και αξίζει να την απολαύσετε. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, το Πρώτο Αυλάκι, πηγαίνοντας περίπατο προς τον Άγιο Γεώργιο, είναι ιδανική μικρή παραλία.


Τέλος, εάν διαθέτετε 4χ4 ή κέφι για περπάτημα μπορείτε να πάτε στην ερημική παραλία του Δρύμισκου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου