Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Αετοράχη Ελασσόνας Λάρισας

Η Αετοράχη, που ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας, απέχει περίπου 11 χλμ. από την Ελασσόνα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 340 μέτρων. Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βελέσνικο, και χτίστηκε σε ύψωμα από τους πρόσφυγες που ήρθαν το 1923 από τον Πόντο.


Οι σημερινοί 150 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι λειτουργούν όλο το χρόνο καφενεία και ταβέρνες.

Ο επισκέπτης, αφού πρώτα θαυμάσει τη θέα του κάμπου που προσφέρει η θέση του χωριού, θα πάει ανατολικά για περίπατο στο καλαίσθητο πευκοδάσος, ενώ αξίζει πραγματικά και η γραφική διαδρομή προς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σε λόφο λίγο πάνω από το χωριό, καθώς και προς το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, προς τη μεριά του κάμπου.

Στις Λαογραφικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις βοηθά και η δραστηριότητα των απανταχού Αετορραχιτών καθώς και η ύπαρξη ενός Πνευματικού Κέντρου που είναι στολίδι για την περιοχή και μπορεί να φιλοξενεί πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων και πολιτιστικών δρώμενων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Πλήθη ντόπιων και ξένων έρχονται στο χωριό για το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων (1η Ιουλίου) , μιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει φροντίσει να δώσει έμφαση στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης με χορούς, τραγούδια και γλέντι υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, καθώς και με τα πολύ νόστιμα και ξεχωριστά ποντιακά εδέσματα.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου