Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αετός Ασπροποτάμου Τρικάλων

Ο Αετός (Δοβρόι), είναι ένα μικρό πανέμορφο χωριό των ανατολικών Τζουμέρκων του νομού
Τρικάλων με υψόμετρο 760-800μ. Απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 80 από την Άρτα. Είναι κτισμένο πολύ κοντά στον Άσπρο(Αχελώο). Βρίσκεται στο δρόμο Τρικάλων –Άρτας, τρία χιλιόμετρα μετά από το φράγμα «Μεσοχώρας».


Αφού περάσουμε τη γαλαρία Αετού ανεβαίνοντας από τα Τρίκαλα για την Άρτα, στα πενήντα μέτρα στρίβουμε δεξιά συναντώντας πρώτα την πολιούχο του χωριού μας, Αγία Παρασκευή με το νεκροταφείο, την Παναγία με το πέτρινο καμπαναριό της και το παλιό Δημοτικό Σχολείο με την πρόσφατη ανακαινισμένη πλατεία του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Στα δέκα μέτρα βόρεια στέκεται θεόρατος, αγέρωχος, λεβέντης παρά την πανάρχαια ηλικία του «Ο Δέντρος» (βελανιδιά), άλλοτε ως καμπαναριό, άλλοτε ο ίσκιος του ως Σχολείο, την περίοδο του σεισμού το 1967 και τι δεν έχει προσφέρει; Τώρα είναι εκεί και περιμένει το καλοκαίρι τα παιδιά να κάνουν τις τρέλες τους στην παιδική χαρά. Ανηφορίζοντας ούτε εκατό μέτρα φτάνουμε στο «Μ(ε)σοχώρι», την πλατεία του Αετού. Το κέντρο του χωριού με τα τρία μαγαζιά του από τα οποία μόνο ένα παραμένει ανοικτό.


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Το χωριό έχει έκταση περίπου 600 στρέμματα ο δε χώρος του οικισμού περίπου 100 στρέμματα. Κλείνεται στην κυριολεξία από πανύψηλα βουνά και πιο κοντά στον οικισμό από απότομους γκρεμούς και πλαγιές. Είναι ενδιαφέρουσα η μορφολογία του χωριού επειδή το έδαφος όπου κάθεται το χωριό είναι κλιμακωτό κατέβασμα επιπέδων και όπως έχουν αποφανθεί τελευταία οι γεωλόγοι έγινε πριν πολλά χρόνια καταβύθιση εδάφους. (πάνω σ’ αυτό θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο άμεσο μέλλον).

Τα βουνά που αγκαλιάζουν τον Αετό είναι: Βόρεια ο Μύτικας ύψους 1976μ. Εκεί ακριβώς υπάρχει το τριγωνομετρικό σημείο της Γ.Υ.Σ. (Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού). Ο βράχος αυτός έχει ύψος 500 μέτρων και μήκος 2.000μ. Από κει και κάτω έχουμε τις τσοπάνικες πλαγιές! Όλο πετρώδες αλλά βλασταίνει εκεί το πλούσιο τσάι και η θρούμπη. Όλη η βραχώδης οροσειρά αποτελείται από ασύμμετρες σχιστόπλακες που στην πορεία των αιώνων αλλάζουν εμφανώς τη μορφή λόγω της σαθρότητάς τους γι’ αυτό και εμφανίζονται πολλοί όγκοι συσσώρευσης πετρωμάτων. (χιλιάδες).

Έχουμε λοιπόν, κατεβαίνοντας την τοποθεσία, τα Μαράθια, το Μ’σονήσι, το ρέμα του Ποτιστή, τον καταρράκτη της Σπηλιάς της Αγγέλως, απ’ όπου και ξεκινά το μέγα ρέμα, το Δοβρόρεμα.

Δυτικά της οροσειράς έχουμε την πυκνή πλαγιά και τα στάδια του Σταυρού όπου οι χωριανοί παλιότερα είχαν κλίσει πάνω από πέτρινες καλύβες και ανάλογες στρούγκες.

Αναφέρουμε τις τοποθεσίες γενικώς και στη συνέχεια η ενότητα ετούτη θα εμπλουτίζεται με πλήθος πληροφοριών από όλους τους χρήστες που θα θέλουν να προσθέσουν κάτι σημαντικό.

Συνεχίζοντας η πλαγιά γεμάτη έλατα φτάνει στον μεγάλο γκρεμό «Απαλόκεδρα» ύψους 100 μέτρων. Στα ριζά του γκρεμού αυτού είναι η τοποθεσία τα «Ελάτια» που σήμερα αλλά και πολλά χρόνια πίσω είναι όλο κοτρώνες. Κάποτε υπήρχε δάσος από έλατα που οι χωριανοί ξεκινώντας να κτίσουν το χωριό σ’ αυτή τη θέση, έκαναν σημαντική Υλοτομία κόβοντας τα κοντινότερα προφανώς δέντρα.

Συνεχίζοντας ανατολικά όπως κατεβαίνουμε το βουνό, έχουμε τις τοποθεσίες: Τσαρίτσανη, Παλιμάντρι, Κουτσοχέρι, η Ράχη του πύργου και στα ριζά του βουνού τα Λάπατα. Πίσω προς το φράγμα, τα ξηροπλατάνια.

Στο τέλος της ράχης του Πύργου, το μεγάλο στεφάνι του Τράπεζου. Συνεχίζουμε νοτιοανατολικά. Μετά το Κουτσοχέρι, η Κρυόβρυση, πιο χαμηλά η Σκάλα. Από το Κουτσοχέρι και Κρυόβρυση ξεκινά η μεγάλη πλαγιά όπου φιλοξενούσε και φιλοξενεί το κυρίως μονοπάτι καθόδου προς το χωριό η οποία και παραμένει παρ’ όλες τις διαβρώσεις ενώ πιο κάτω αρχίζουν οι μεγάλοι Γκρεμνοί της Δεβρόρεμα ύψους 300 μέτρων.

Πίσω από την πλαγιά έχουμε τα φτελιάδια όπου οι χωριανοί μας είχαν χωράφια. Συνεχίζοντας ανατολικά έχουμε την περιοχή Πετράλωνο με πολλά χτήματα των Αετιωτών. Σήμερα απαλλοτριώθηκαν και η περιοχή εξαφανίστηκε από την κατασκευή του φράγματος.

Μπροστά από το φράγμα ήταν η περιοχή Δασιά πλατάνια (στην πορεία θα αναφερθούμε λεπτομερώς με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες).

Φτάνουμε λοιπόν στη νότια πλευρά του χωριού όπου κυλάει ο Αχελώος ποταμός που στην ορεινή περιοχή μας λέγεται Ασπροπόταμος ή Άσπρος.(Στην ενότητα Ασπροπόταμος πλήρης αναφορά).
Σήμερα ο δρόμος περνάει από τη σήραγγα του Αετού πριν όμως περνούσε σύριζα στο ποτάμι. Μετά τα Δασιά Πλατάνια έχουμε την τοποθεσία στου Παπά τη Βρύση όπου οι χωριανοί μας είχαν πλούσια χτήματα.

Συνεχίζοντας φτάνουμε στην Λογγά το Ψωμοτόπι του Αετού. Μια κοιλάδα εύφορη 30 στρεμμάτων περίπου. Εκατέρωθεν της Λογγάς ήσαν οι Μύλοι του Κόκκινου και της Γύρας. Μέτωπο στη Λογγά έχουμε το κατέβασμα της πλαγιάς τα λεγόμενα Χαλιάδια.

Πηγή: www.aetosaspropotamou.gr




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου