Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ανθοχώρι Μετσόβου Ιωαννίνων

Στην καρδιά της Πίνδου και στο όρος Περιστέρι ή Λάκμος μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση και σε
υψόμετρο 1040 μ είναι χτισμένο το Ανθοχώρι. Το χωριό ανήκει στο δήμο Μετσόβου και στην απογραφή του 2011 είχε 244 κατοίκους. Απέχει 47 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων και 7 χλμ από την πόλη του Μετσόβου.


Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων και στο χωριό Βοτονόσι στρίβουμε δεξιά είτε μέσω της Εγνατίας Όδου. Εμφάνιση ζωής στο Ανθοχώρι έχουμε από τη 2η και 1η χιλιετία π.Χ. Στη θέση ΄΄Πύργος΄΄βρέθηκε χάλκινη αιχμή δόρατος σε κιβωτιόσχημο τάφο της Υπομυκηναικής περιόδου όπου βρέθηκαν αγγεία και κεραμικά. Το 295 π.Χ. ο βασιλιάς Πύρρος για να ελέγχει τη διάβαση μεταξύ Ηπείρου – Θεσσαλίας χτίζει ακρόπολη στο χωριό στη θέση των αγίων αποστόλων σε υψομετρο 1219μ.Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Δερβεντίστα και ήταν χτισμένο στην αριστερή όχθη του Αράχθου ποταμού. Παράγεται από τη τούρκικη λέξη derbend και τη τοπωνυμική κατάληξη –ίστα.

Όταν το 1430 ο Σινάν Πασάς πέρασε από εκεί με κατεύθυνση τα Ιωάννινα οι κάτοικοι του χωριού αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα το χωριό καταστρέφεται και οι κάτοικοι φεύγουν από εκεί και εγκαθίστανται στη θέση του σημερινού οικισμού. Ανήκει στη δικαιοδοσία της χώρας Μετσόβου και στη Πατριαρχική Εξαρχεία Μετσόβου (1659-1924).Το χωριό μαζί με την ευρύτερη περιοχή απελευθερώθηκε στις 31/10/1912 και με Βασιλικό Διάταγμα τεύχος Β΄ Αρ.54/1924 μετονομάσθηκε σε Ανθοχώρι.

Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε:
  • Την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων,χτισμένη το 1884 με τον ωραίο περίβολο.
  • Το μουσείο υδροκίνησης όπου αποτελείται απο νεροτριβή-νερόμυλο-μαντάνι.
  • Το λαογραφικό μουσείο του χωριού.
  • Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής 17ος αιώνας
  • Να ανεβήτε στην κορυφή του Περιστερίου και απο την θέση τσουκαρέλα (2295 μ) να αγναντέψετε τα Γιάννενα, πεζοπορίας 4 ωρών.
  • Να κάνετε rafting στον 'Αραχθο ποταμό.
  • Υπάρχει δυνατότητα κατασκηνώσεων.
  • Nα επισκευτήτε το γεφύρι της Βίγλας,χτισμένο το 1707














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου