Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Σιταριά Φλώρινας

Η Σιταριά είναι χωριό του δήμου Φλώρινας, της Δημοτικής Ενότητας Μελίτης, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κείμενο στο λεκανοπέδιο της Λυγκηστίδας, ανατολικά της Φλώρινας. Η ύπαρξη ρωμαϊκού οικισμού στο χαμηλό γήλοφο, όπου το σημερινό χωριό, είναι γνωστή από τον περασμένο ακόμη αιώνα, χάρη σε διάφορα τυχαία αρχαιολογικά ευρήματα (ενεπίγραφο ανάγλυφο, μιλιάριο, αρχιτεκτονικά μέλη και θεμελιώσεις κτηρίων).


Το χωριό με το όνομα Ρόσνα μαρτυρείται ήδη από το 15ο αιώνα. Διατελούσε τσιφλίκι των Μουσταφά Χασούχ, Ιμπραήμ Ιμπραήμ και Κασίμ Χαμζά. Κατά το 19ο αιώνα διατέλεσε κτήμα του γαιοκτήμονα Ρόμπε. Στο χωριό υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Αθανασίου (ενοριακός), του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Κοσμά, και του Γενεσίου της Θεοτόκου. Σήμερα, η Σιταριά παρουσιάζει ιδιαίτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη.


Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (βοοειδή και πρόβατα) και τη γεωργία. Ιδιαίτερη πολιτιστική συνεισφορά έχει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος "Νέοι Ορίζοντες" που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των παραδοσιακών δημοτικών Μακεδονικών χορών. Στις 8 και 9 Ιουλίου του 2011, ο σύλλογος ανέλαβε τη διοργάνωση του Παμμακεδονικού Ανταμώματος πολιτιστικών συλλόγων με συμμετοχή 25 συλλόγων και 400 χορευτών. Τον Ιούλιο του 2012 πραγματοποιήθηκε το Β΄ Παμμακεδονικό Αντάμωμα με συμμετοχή 70 χορευτικών συλλόγων και η εκδήλωση έγινε πλέον επίσημος θεσμός.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου