Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μολόχα Καρδίτσας

Η Μολόχα (υψόμ. 800μ) απέχει από την Καρδίτσα 38 χλμ. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιφωνίου. Ο οικισμός δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από κατοίκους της Παλιαπιδιάς. Μέχρι το 1974 υπαγόταν στο νομό Ευρυτανίας.


Στον οικισμό Μολόχα υπάρχει μεγάλη δασική έκταση, ιαματικές πηγές, μονοπάτια, αλλά και ο ναός του Προφήτη Ηλία, απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από τον οικισμό, σε έναν τόπο με καταπληκτική φυσική ομορφιά.

Οι κάτοικοι του, 40 περίπου το χειμώνα, (320 σύμφωνα με την απογραφή), ασχολούνται κυρίως με δασικές εργασίες (υλοτομία, καθαρισμός δασών, αναδασώσεις) και τα κηπευτικά (πατάτες, φασόλια). Η Μολόχα περιβάλλεται από τις κατάφυτες από έλατα μαγευτικές βουνοκορφές "Καπροβούνι" (1441 μ.) "Σπανό" (1560 μ.), "Μπίζα" (1480 μ.) "Τρία σύνορα" κ.α. Η διαμόρφωση του εδάφους και η πλούσια βλάστηση προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ορειβασία, πεζοπορικές διαδρομές και κυνήγι. Στα καταστήματα της Κωνσταντίας Σοφιά και Σοφίας Ζυγούρη οι επισκέπτες θα βρουν όλα τα απαραίτητα για τη διατροφή τους και θα ενημερωθούν λεπτομερώς για την περιήγησή τους.

Στην Κορυφή "Βουλγάρα" (1654 μ.) ανάμεσα από το Αηδονοχώρι και τη Μολόχα, βρίσκονται τα "Βουλγαρομνήματα" (τόπος ταφής Βούλγαρων στρατιωτών). Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, οι Αγραφιώτες νίκησαν το 996 μ.Χ. τα στρατεύματα του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ. Η Μολόχα αποτέλεσε τα όρια του πρώτου απελευθερωμένου τμήματος της Θεσσαλίας. Η κορυφογραμμή ήταν το σύνορο μεταξύ ελεύθερης και τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Το ετήσιο πανηγύρι διοργανώνεται στις 26/7 (Αγίας Παρασκευής) με πλούσιες εκδηλώσεις και παραδοσιακή διασκέδαση. Αμέσως μετά, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ακολουθεί το "Αντάμωμα" που διοργανώνει ο Σύλλογος Απανταχού Μολοχιωτών με έδρα την Αθήνα. Εκδηλώσεις διοργανώνονται και στα ξωκκλήσια του Προφήτη Ηλία και Αγίας Μαρίνας, όταν τιμάται η μνήμη αγίων.

Από τη Μολόχα ο δρόμος συνεχίζει για Σαραντάπορο, 4 χλμ. καλής βατότητας χωματόδρομος, για Καρδίτσα από Αμάραντο και Ραχούλα, για χωριά της Ευρυτανίας (Μαυρόλογγο, Κλειστό, Φουρνά) και για το Καρπενήσι.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου