Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Βλάστη Κοζάνης

Η Βλάστη είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι του Ν. Κοζάνης. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο που
κυμαίνεται από τα 1.180 μ. έως τα 1.230 μ., σε ένα καταπράσινο λιβάδι ανάμεσα στα βουνά Μουρίκι (1.703 μ. υψόμετρο) και Άσκιο ή Σινιάτσικο (2.111 μ. υψόμετρο).


Στις αρχές του 20ού αι. ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού είχε φτάσει ακόμη και στις 3.000 κατοίκους. Όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατοχή, η πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς, ο εμφύλιος, η ύφεση, η φτώχεια, η μετανάστευση και η αστυφιλία αποδεκάτισαν τον πληθυσμό της Βλάστης. Σήμερα το χωριό κατοικείται το χειμώνα από περίπου 70 - 80 ανθρώπους, ενώ το καλοκαίρι αυτοί πενταπλασιάζονται.

Η 'ζωντανή' πλευρά του χωριού είναι η καλοκαιρινή. Η συγκέντρωση των Βλατσιωτών στο χωριό, καθώς και η φυσική ομορφιά της περιοχής, ευνοούν την πραγματοποίηση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών είναι και οι Γιορτές της Γης, ένα οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στις αρχές κάθε Ιουλίου, με σημείο αφετηρίας το 2001. Οι Γιορτές της Γης διοργανώνονται από την Κοινότητα Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ.

Επίσης, με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάζεται κάθε Δεκαπενταύγουστο το πανηγύρι της Παναγίας. Το πανηγύρι διαρκεί τρεις μέρες.

Στη Βλάστη έλαβε χώρα στις 25-26 Φεβρουαρίου 2006 η 5η Πανελλήνια Συνάντηση της Hellasweather





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου