Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Χανόπουλο Άρτας

Το Χανόπουλο (Τοπική Κοινότητα Γριμπόβου - Δημοτική Ενότητα ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ), ανήκει στον
δήμο ΑΡΤΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης". Η επίσημη ονομασία είναι "το Χανόπουλον". Έδρα του δήμου είναι η Άρτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Χανόπουλο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Γριμπόβου, του πρώην Δήμου ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ του Νομού ΑΡΤΗΣ.

Το Χανόπουλο έχει υψόμετρο 10 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2014745667 και γεωγραφικό μήκος 20,9342801663. 

Το χωριό Χανόπουλο είναι γνωστό για τις ιαματικές του πηγές (υδροθειούχες). Ο οικισμός είναι κτισμένος στην πλαγιά του λόφου Γκελμπερίνη (Κοντρα) που ταυτίζεται με τον αρχαίο όρος Κράνεια ή Ιερόν Ορος.

Τα λουτρά του Χανόπουλου κατά μία άποψη ταυτίζονται με τα Λουτρά του Ηρακλέως, όπου διαδραματίστηκε η γνωστή διαμάχη των θεών Απόλλωνα, Αρτεμης και Ηρακλή, για την κατοχή της Αμβρακίας. Οταν ο τοπικός ήρωας Κραγαλεύς ως διαιτητής της διαμάχης αποφάσισε ότι η Αμβρακία ανήκε στον Ηρακλή, ο θεός Απόλλωνας θύμωσε και τον μεταμόρφωσε σε βράχο. Ενας ψηλός βράχος σήμερα στο λόφο της Γκελμπερίνης, που μοιάζει με ανθρώπινη φιγούρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι ο απολιθωμένος κριτής. Η νεότερη παράδοση σχετίζει τον ίδιο βράχο με τη Βάβω, μια γριά που ενώ έβοσκε τα πρόβατα της, κορόιδεψε το μήνα Μάρτη και αυτός τη μεταμόρφωσε σε βράχο.

Νοτιοανατολικά του οικισμού στη θέση "Καστρί" σώζονται τα ερείπια κάστρου κλασσικών - ελληνιστικών χρόνων. Το κάστρο αυτό ταυτίζεται κατά μια άποψη με το κάστρο που αναφέρεται σε αρχαία επιγραφή στην οποία έχει διασωθεί κείμενο συνθήκης για τον καθορισμό των ορίων της Αμβρακίας και της πόλης Χαράδρου. Το κάστρο αυτό πρέπει να είναι το ίδιο με το Κάστρο των Βομπλιανών, το οποίο αναφέρεται στις μεσαιωνικές πηγές και κυρίως στο "Χρονικό των Tocco".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου