Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Βουχωρίνα Βοϊου Κοζάνης

Η Βουχωρίνα είναι ένα μικρό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 760μ., στην κορυφή ενός λόφου της επαρχίας Βοίου δίπλα από την παλιά Εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων. Απέχει 71χλμ. ΝΔ της Κοζάνης.


Η εγκατάσταση των πρώτων σπιτιών της Βουχωρίνας χρονολογείται στα μέσα του 18ου αιώνα και από τις αρχές του 19ου αιώνα διατηρούσε και σχολείο. Παλιότερα αποκαλούνταν ως ο Κήπος του Βοϊου, εξαιτίας της πλούσιας παραγωγής σε πράσα και πιπεριές.

Δύο χιλιόμετρα μακριά απο την εθνική βρίσκει κανείς το χωριό το οποίο αποτελείται από ανακαινισμένα και παλιά πετρόκτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται ανάμεσα σε πυκνά και απέραντα δάση βελανιδιάς και ακριβώς από κάτω ρέει ο ποταμός Πραμόριτσα, που με τη βοήθεια των ανέμων δημιουργεί στο πέρασμα του χρόνου εξαιρετικά ιδιαίτερα τοπία. Στα παλιά κτήματα και εντός του οικισμού δεσπόζουν μεγάλες καρυδιές, ενώ όλη η περιοχή αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους μανιταρότοπους του Βοϊου.

Η Βουχωρίνα λόγω της προνομιακής θέσης της στο ανάγλυφο, έχει μεγάλη ορατότητα και σε αντίθεση με άλλα χωριά της περιοχής το καλοκαίρι μπορεί κανείς να θαυμάσει από εδώ όμορφα ηλιοβασιλέματα καθώς ο ήλιος κρύβεται πίσω από τις πανύψηλες κορυφές της Πίνδου.


















1 σχόλιο: