Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Κυριάκι Βοιωτίας

Το Κυριάκι είναι ορεινό χωριό του Νομού Βοιωτίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ελικώνα. Το Κυριάκι αποτελεί δημοτική ενότητα του Δήμου Λεβαδέων με πέντε οικισμούς και ο πληθυσμός του είναι 2.185 κάτοικοι (απογραφή του 2011).



Διοικητικές μεταβολές
Το Κυριάκι μέχρι το 1912 ανήκε διοικητικά στον Δήμο Διστόμου, στον οποίο είχε οριστεί θερινή πρωτεύουσα. Στο διάστημα 1912-2010 αποτελούσε έδρα της Κοινότητας Κυριακίου, στην οποία ανήκαν και οι οικισμοί Παναγία Καλαμιώτισσα (Καραχάλιος), ο Ταρσός, το Καρυώτι και Άγιος Αθανάσιος.[1] Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, το 2011, το Κυριάκι εντάχθηκε στον Δήμο Λεβαδέων.

Γεωγραφία
Το Κυριάκι απέχει 18 χιλ. περίπου από την Λειβαδιά, έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας. Συνδέεται επίσης οδικώς με τα χωριά Στείρι και Αγία Άννα. Είναι περιτριγυρισμένο από δάσος κεφαλλονίτικης ελάτης. Παρά το μεγάλο του υψόμετρο βρίσκεται και πολύ κοντά στην θάλασσα καθώς απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Πολλά σημαδεμένα ορειβατικά μονοπάτια και μεταβυζαντινά ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στα γεωγραφικά του όρια. Το χειμώνα χιονίζει πολύ συχνά και σχεδόν 2 - 3 μήνες το χρόνο το χωριό είναι καλυμμένο από πολλά χιόνια.

ΙΣΤΟΡΙΑ
- Αρχαία Ιστορία
Το Κυριάκι εικάζεται ότι βρίσκεται στο ίδιο χώρο που την αρχαιότητα βρισκόταν η Φωκική πόλη Φλυγόνιο με την ακρόπολη της το σημερινό Παλιόκαστρο. Το Φλυγόνιο ήταν μία από τις πόλεις που κατέστρεψε ο Περσικός στρατός του Ξέρξη στο πέρασμά του από την Φωκίδα.[2] Καταστράφηκε επίσης και το 346 π.Χ.στον τρίτο ιερό πόλεμο από τον Φίλιππο Β΄ τον Μακεδόνα, μαζί με άλλες φωκικές πόλεις, εφαρμόζοντας την ποινή που επέβαλαν οι Αμφικτύονες των Δελφών στους Φωκείς, επειδή καλλιεργούσαν μέρος της κοιλάδας της Άμφισσας που θεωρείτο ότι ανήκε στο ιερό μαντείο, όπως αναφέρει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας.

- Νεότερη και πρόσφατη ιστορία

  • Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Κυριακάτες [3] πολέμησαν στο πλευρό των οπλαρχηγών της Ρούμελης Διάκου, Μπούσγου και Οδυσσέα Ανδρούτσου.
  • Οι Κυριακάτες συμμετέχουν στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και την Μικρασιατική καταστροφή 1921-1922.
  • Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Κυριακάτες έδωσαν την ζωή τους στο έπος του 1940. Στην Κατοχή το Κυριάκι κάηκε τρεις φορές: Στις 25-5-1943 από τους Ιταλούς και στις 3-10-1943 και 26-4-1944 από τους Γερμανούς.
  • Κατά τον Εμφύλιο πόλεμο (1946 - 1949) η περιοχή ήταν θέατρο πολλών συγκρούσεων με μεγάλες καταστροφές.


Προσωπικότητες που γεννήθηκαν στο Κυριάκι
  • Χρήστος Μπαρμπέρης (1913 - 2007), Έλληνας πολιτικός
  • Κώστας Τσάνας (1967 - ), πρώην ποδοσφαιριστής, νυν προπονητής των εθνικών Ελλάδας Νέων (U19), Ελπίδων και υπηρεσιακός της εθνικής Ανδρών (2014)
  • Ανδρέας Σ. Τσούρας (1928 - ), Λογοτέχνης και ποιητής
  • Γιάννης Μίχας (1954 - ), Έλληνας πολιτικός και ζωγράφος
  • Λουκάς Μπελούλιας ή Κακαράπης, ληστής.


Πηγή: https://el.wikipedia.org/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου