Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Καστανερή Κιλκίς

Η Καστανερή είναι χωριό του Δήμου Παιονίας, (Δημοτικής Ενότητας Γουμενίσσης) της
Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. βορειοδυτικά της Γουμένισσας, 24 χλμ. δυτικά του Πολυκάστρου και 50 χλμ. δυτικά του Κιλκίς, στις πλαγιές του Πάικου. Είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό που φημίζεται για τα κάστανά του και την υπέροχη θέα σε όλη την Αμφαξίτιδα και την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 750-800 μέτρα. Οι κάτοικοί του είναι ντόπιοι Μακεδόνες, με έντονη πολιτιστική δράση μέσω του πολιτιστικού συλλόγου "ΠΑΪΚΟ".Το χωριό διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με τα γειτονικά χωριά της Πέλλας : Αρχάγγελος,Περίκλεια,Νότια,Λαγγαδιά.

Η Μπαροβίτσα, που μετονομάστηκε σε Καστανερή το 1926, ήταν χωριό Βλαχομογλενιτών, οι οποίοι αργότερα σλαβοφώνησαν. Όταν ο Γερμανός γλωσσολόγος Γκούσταβ Βάιγκαντ επισκέφτηκε την περιοχή το 1889 συνάντησε στο χωριό "130 σπίτια, 1000 κατοίκους, σχεδόν εκβουλγαρισθέντες", ενώ όταν το 1909 επισκέφτηκε τη Μπαροβίτσα ο Θεοντόρ Καπιντάν μόνο ενήλικες μιλούσαν βλάχικα.

Οι κάτοικοί του χωριού και κυρίως η οικογένεια Δογιάμα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο Μακεδονικό Αγώνα πολεμώντας τους Βούλγαρους στην κωμόπολη της Γουμένιτσας (Γουμένισσας), που τότε δρούσαν στην περιοχή. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι κάτοικοι Γουμένισσας έδωσαν το όνομα του Γεωργίου (Γκόνου) Δογιάμα στο παλιό στρατόπεδο της Γουμένισσας. Οι κάτοικοι αδειάζουν το χωριό τον χειμώνα και μένουν μόνο λίγοι, ενώ το καλοκαίρι χρησιμεύει ως θέρετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου