Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Καλεσμένο Ευρυτανίας

Η αρχική θέση του χωριού ήταν στο σημερινό Άνω Καλεσμένο. Με τα χρόνια όμως, ο κόσμος έχτιζε τα σπίτια του εδώ, στην σημερινή θέση, όπου υπήρχαν τα χωράφια τους, μιας και ο δρόμος της επιστροφής πίσω στο χωριό ήταν μακριά. Έτσι άρχιζε το χωριό να διευρύνεται σε μεγάλη έκταση. 



Όταν λάμβανε χώρα ένα κοινωνικό γεγονός στο χωριό, ένας γάμος ας πούμε, έπρεπε να καλέσουν όλους τους συχωριανούς. Αυτό διαρκούσε και δύο - τρεις ημέρες λόγω της διεύρυνσης και όταν ο ντελάλης επέστρεφε από το κάλεσμα, τον ρωτούσαν αν τους κάλεσε όλους. Η απάντησή του ήταν: ούλου του χουριό είνει καλισμένου... Έκτοτε. έγινε και επίσημα το όνομα του, Καλεσμένο. Το Άνω Καλεσμένο με το Παζαράκι, το Μοναστηράκι, η Μεσαμπελιά - Καρούτι, τα Τριφύλλια, η Ροϊδούλα, η Αρωνιάδα και ο εγκαταλελειμμένος Σπαρτιάς, είναι συνοικίες του Καλεσμένου.

Οι κάτοικοί του μετανάστευαν αρχικά στη Πόλη (εξ ου και το "πολιτοχώρι") και σήμερα στην Η.Π.Α. οι περισσότεροι. Πολλά από τα σπίτια του χωριού, είναι αρχοντικά, αποτέλεσμα αγάπης των μεταναστευμένων παιδιών της, που δεν ξεχνάνε την γενέτειρά τους.

Η περιοχή κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Ανάμεσα του Άνω Καλεσμένο και των Τριφυλλιών, υπάρχει λόφος με το όνομα "Παλιόκαστρο". Εκεί υπάρχουν ερείπια αρχαίας οχύρωσης και νότια στα ριζά του το Παζαράκι, που πιστεύεται ότι βρίσκονταν στη θέση του αρχαίο χωριό.

Το Καλεσμένο είναι ευρέως γνωστό για το μοναδικής ποιότητας ποτού του, το αλκοολούχο μούρο. Παράγεται από τις αιωνόβιες κόκκινες μουριές του χωριού τον Αύγουστο μήνα. Αν και δικαιολογημένη η τσουχτερή τιμή του, εντούτοις είναι δυσεύρετο, μιας και οι γνώστες το παραγγέλνουν πριν την παραγωγή του ακόμη.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου