Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Γρανιτσοπούλα Ιωαννίνων

Το χωριό Γρανιτσοπουλα βρίσκεται πέρα από το ποταμό Καλαμά και βόρεια του βουνού Κασιδιάρη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Η ακριβής χρονολογία, πότε κτίστηκε η Γρανιτσοπούλα είναι άγνωστη. Πάντως στην περιοχή υπάρχουν υπολείμματα κτισμάτων, όπως στα Μνήματα και στου Τσακομάκη, στην Παναγία, όπου κατά καιρούςείχαν βρεθεί βυζαντινά νομίσματα και άλλα είδη, μάρτυρες αυτής της εποχής.


Το όνομά τους σλαβικό. Δε σημαίνει μικρό όριο, όπως το θέλει ο Λαμπρίδης καθώς –ΓΡΑΗ σλαβικά είναι το όριο, το χείλος. Ούτε βέβαια και όπως το εξηγεί ο Γεώργακας, κόρη του Γρανίτσα, αλλά μικρή γρανίτσα (σλαβικό όνομα )είδος δρυός γνωστό στην περιοχή μας (τα άλλα γνωστά στο λαό της περιοχής είναι τα ντούchκo, βελανιδιά και τσέρος). Βέβαια το δέντρο στο κέντρο του χωριού Γρανιτσοπούλα καθόλου μικρό δεν ήταν, αφού καθώς βεβαιώνουν οι χωριανοί του,στον ίσκιο του χωρούσαν 1000 πρόβατα, αλλά για τη διάκρισή του από την Μεγάλη Γρανίτσα ή απλώς Γρανίτσα .Τα χωριά διακρίνονται με το υποκοριστικό το δεύτερο από το πρώτο όχι από το μέγεθος των δέντρων που υπάρχουν στην περιοχή αλλά από τον αριθμό των οικογενειών που κατοικούν σ’ αυτά.

Η Γρανιτσοπούλα ανήκει (μετά το 2011) στην Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας (με έδρα την Ελεούσα), της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, της περιφέρειας Ηπείρου. Σύμφωνμε την τελευταία απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του χωριού μας ανέρχεται σε 43 κατοίκους. Ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μικρότερος.

Κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1950-60, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μετακινήθηκε προς τα Ιωάννινα, και ιδιαίτερα στην Αθήνα (όπου ένα σημαντικό κομμάτι ακολούθησε το επάγγελμα του αρτοποιού) και το εξωτερικό (κυρίως Αμερική), σε αναζήτηση εργασία














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου