Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Αχλαδιά Καρδίτσας

Η Αχλαδιά ανήκει στο Δήμο Σοφάδων. Το χωριό απέχει από την Καρδίτσα 30 χλμ. και από το
γειτονικό Λεοντάρι μόλις 3 χλμ. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Αχλαδιάς (454 άτομα) κατάγονται από τη Στερεά Ελλάδα, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Το 20% αυτών είναι Βλάχοι από το Γαρδίκι Τρικάλων και Σαρακατσάνοι και οι περισσότεροι κατέβηκαν μετά την απελευθέρωση, το 1881 – 5. Αυτοί ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (βαμβάκι, σιτάρι, τεύτλα, καπνό, τριφύλλι, βιομ. ντομάτα) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).


Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα
Η Αχλαδιά της οποίας το παλιό όνομα ήταν Αμαρλάρ από το 1882 ως το 1920 αποτελούσε ιδιοκτησία του Δημ. Μαλλιόπουλου, το κτήμα του οποίου ήταν καλλιεργήσιμο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του (10.296 στρεμ.), αλλά και ορεινό (9.000 στρεμ.). Το 1920 πουλήθηκε στους κολίγους και διαιρέθηκε τότε σε 70 κλήρους.

Έθιμα – Παραδόσεις
Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου χτίστηκε το 1898 στα ΒΔ του χωριού από τον τσιφλικά Δημ. Μαλλιόπουλο. Το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χτίστηκε το 1901 ΒΔ του οικισμού, ως ευχαριστία από τον ίδιο τον τσιφλικά, γιατί εκείνη την ημέρα ελευθέρωσαν οι ληστές με λύτρα τη γυναίκα του.

Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες
Τα δάση της περιοχής είναι αδιαπέραστα λόγω της πυκνής τους βλάστησης. Η έκταση αυτών είναι 3.000 στρέμματα και 9.000 στρέμματα ορεινά. Αυτά είναι το δάσος Ζερβός, Ν του χωριού, το δάσος Κούμαρος αριστερά στο δρόμο για Λεοντάρι και το δάσος Τουρμπές στο ύψωμα του Αγ.Γεωργίου. Καλύπτονται από δρυς, αειθαλή πλατύφυλλα και πουρνάρια.

Η τοποθεσία «Παλαιοχώρι» έχει μοναδική φυσική ομορφιά, νερό πηγής, πολύ πράσινο και χώρο για εκδρομή και πικ-νικ. Φυσική ομορφιά θα θαυμάσει κάποιος και κατά τη διαδρομή προς το φράγμα Σμόκοβου.

Η περιοχή «Πλατάνα» επίσης, που απέχει 2,5 χλμ. περίπου από το χωριό, είναι κατάφυτη από πλατάνια και ιδανικός χώρος για την Πρωτομαγιάτικη εκδρομή.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Κάθε χρόνο στην κινητή γιορτή του Αγ.Γεωργίου γίνεται δοξολογία στην ομώνυμη εκκλησία και αρτοκλασία και ακολουθούν εκδηλώσεις. Επίσης στις 6 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η Αχλαδιά πανηγυρίζει με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ομώνυμο ξωκλήσι. Υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος, Ποδοσφαιρικός Σύλλογος, Αγροτικός Σύλλογος και Αγροτικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου