Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Σερνικάκι Φωκίδας

Πέντε χιλιόμετρα από την Άμφισσα και οχτώ χιλιόμετρα από την παραλία της Ιτέας βρίσκεται το χωριό Σερνικάκι. Το Σερνικάκι, όπως και τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Άγιος Κωνσταντίνος, βρίσκεται σχεδόν μέσα στον ονομαστό Ελαιώνα της Άμφισσας και απέχει περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 113 μέτρων και η ονομασία Σερνικάκι πιστεύεται ότι προήλθε από τον πρώτο Τούρκο τσιφλικούχο που βρέθηκε στην περιοχή, τον Σερνίκ-Αγά.


Κάθε καλοκαίρι γίνετε πανυγύρι με κλαρίνα για τον εορτασμό της αγίας Παραασκευής. Καθώς και διάφορες εκδηλώσεις τις αποκριές. Το χωριό είναι ιδανικό για περιπάτους,ποδηλασία και υπάρχει και η δυνατότητα για ιππασία.

Ιστορία

Στην Επανάσταση του 1821 προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα, είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, στα απομνημονεύματά του, αναφέρεται στο χωριό κατ' επανάληψη. Το 1822, οι Σερνικακιώτες μαζί με τους κατοίκους τριών παρακείμενων χωριών, ζήτησαν απ' αυτόν "να τον βάλουν κεφαλή τους", όπως κι έγινε "για να τους συνάζω να πηγαίνουμε εις τα δεινά κι αγώνες", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος. Φαίνεται, ότι στο χωριό ήταν παντρεμένος ο αδελφός του Μακρυγιάννη, γιατί σε άλλο σημείο των απομνημονευμάτων του αναφέρει, ότι στο Σερνικάκι είχε πάει και διέμεινε εκεί ο ίδιος ο Στρατηγός, για να "αλλάξει τον αγέρα κι αναλάβει" ύστερα από κάποια περιπέτεια της υγείας του. Αλλά και στα νεώτερα χρόνια και μάλιστα στη διάρκεια της κατοχής [1941-45] οι κάτοικοι του χωριού είχαν μεγάλη αντιστασιακή δράση. Είχαν οργανωθεί και πολεμήσει και στις δυο, κατά κάποιο τρόπο ευρύτερα τοπικές, οργανώσεις, του 5/42 Συντάγματος του συνταγματάρχη Δ.Ψαρρού και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με σημαντικούς τοπικούς αρχηγούς. Είχε δε πολλές απώλειες χωριανών, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται στο μνημείο του χωριού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου