Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ελιά Λακωνίας

Ένα πανέμορφο γραφικό χωριό στο Λακωνικό κόλπο. Είναι κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας
πολιτείας Βιανδίνη. Η νέα ονομασία του χωριού λέγεται πως προήλθε από μια μεγάλη ελιά που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι και είχε γίνει τόπος συνάντησης των ψαράδων, των εμπόρων και των ντόπιων, τότε το λιμάνι της Ελιάς είχε μεγάλη κίνηση. Σήμερα φιλοξενεί βάρκες και ψαροκάικα.


Η Ελια συνδυάζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το καταπράσινο τοπίο από ελιές και πορτοκαλιές. Μπορείτε να απολαύσετε ήσυχες διακοπές, αλλά χωρίς να βαρεθείτε. Η εναλλαγή στο τοπίο είναι μοναδική, ξεκουράζει το μάτι και ανάλογα με το που θα βρεθείτε θα νομίζετε πως αλλάξατε τόπο. Σήμερα πλέον η Ελιά, έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που συνδυάζει όλες τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς να έχει χάσει το παραδοσιακό της χρώμα. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και ταβερνάκια, βρίσκονται εκεί για να σας τροφοδοτούν με ξεκούραση και τις απαραίτητες δυνάμεις, πριν και μετά από τις θαλάσσιες δραστηριότητες στις παραλίες του χωριού.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μακρυγιαλός: Δύο χιλιόμετρα από την Ελιά, είναι ο Μακρυγιαλός, παραλία με βότσαλο και άμμο, καθαρά νερά και ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα να χάνεται πίσω από τις κορφές του Ταϋγέτου. Προσφέρεται για όσους αναζητούν ήσυχες παραλίες, χωρίς πολύ κόσμο. Μπορεί να δυσκολευτείτε να τη βρείτε, είναι 2-3 αγροτικοί δρόμοι με χώμα που οδηγούν σε αυτή, αλλά θα αποζημειωθείτε. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και όλα τα απαραίτητα, μιας και δεν υπάρχει εκεί κοντά κάποια καντίνα ή άλλο μαγαζί, ενώ δύσκολα θα βρείτε και σκιά.

Κάβος ή Λιμανάκι: Βρίσκεται στην άκρη του χωριού, στα ΒΔ. Μικρή αμμουδερή παραλία, εκεί που δεν το περιμένεις, στο άνοιγμα των βράχων. Για ίσκιο αν είστε τυχεροί, μπορείτε να πιάσετε κάποιες από τις σπηλιές. Ο Κάβος έχει τους δικούς του πιστούς φίλους, που δεν τον αλλάζουν ποτέ. Μπορείτε να περπατήσετε στα βράχια περίγυρα της παραλίας, ενώ και κατά τη διαδρομή, πριν φτάσετε στον Κάβο, υπάρχει κι άλλη παραλία.

Λιμάνι: Μέσα στο χωριό στο Λιμάνι άλλη εικόνα. Δυτικά ο Ταΰγετος, ΒΑ ο Πάρνωνας και η Κουρκούλα και το γαλάζιο του Λακωνικού κόλπου που μοιάζει με λίμνη. Τα νερά ρηχά και ζεστά, ενώ ακριβώς από πίσω βρίσκεται και η παιδική χαρά του χωριού. Καφέ - μπαρ και ταβερνάκια όλα σε κοντινή απόσταση.

Βούρκος ή Βιανδίνη: Στα 20 μέτρα από την πλατεία και πίσω από το λιμάνι και κάτω από το βράχο είναι αυτό! Πιο άγρια παραλία, με βότσαλο και πιο βαθιά νερά, προτιμήστε τη πρωινές ώρες, όταν και η θάλασσα είναι "λάδι". Στο άνοιγμα του, το νησάκι με τα άγρια περιστέρια και ένα ηλιοβασίλεμα αξέχαστο. Μα αν είστε τυχεροί και βρεθείτε με πανσέληνο δεν θα θέλετε να φύγετε πριν βγεί ο ήλιος. Στην συγκεκριμένη παραλία, υπάρχουν διάσπαρτα μερικά αλμυρίκια, αλλά θα βρείτε επίσης και ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Τηγάνια: Δροσερά καθαρά νερά - Μπλε σημαία κι ένα πολύ καλό εστιατόριο - beach bar.
Προχωράμε από την Βιανδίνη ένα χιλιόμετρο ακόμα και να τα Τηγάνια. Τι ονομασία και αυτή! Μεγάλη παραλία, νερό κρύσταλλο και σχετικά παγωμένο λόγω υπόγειων πηγών, με πολλές εκπλήξεις και εναλλαγές. Χάνεται το μάτι και διακρίνει απέναντι το Τέναρο, το άκρο του Ταυγέτου. Μοναδικό ηλιοβασίλεμα! Εδώ θα βρείτε περισσότερα αλμυρίκια για σκιές, ενώ στην αρχή της παραλίας θα βρείτε την ομώνυμη ταβέρνα-εστιατόριο με το beach bar "Τα τηγάνια", με ομπρέλες και ξαπλώστρες, -το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα για το πολύ καλό φαγητό του, το περιβάλλον, την εξυπηρέτηση αλλά και τις τιμές.


Εάν θέλετε λίγη περισσότερη περιπέτεια, μπορείτε να προχωρήσετε 300-500 μέτρα στο χωματόδρομο και να βρεθείτε στην παραλία Μικρά Τηγάνια για πιο ήσυχα, αλλιώς μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον να περπατήσετε μέχρι το διπλανό οικισμό της Γλυφάδας, να φτάσετε μέχρι στην άκρη στα βράχια και να δείτε τις πηγές που διοχετεύουν γλυφό και δροσερό νερό στη θάλασσα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου