Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Συνταγή για πατσά

Ο πατσάς γίνεται από τα πόδια, την κοιλιά του σφάγιου, δηλαδή ό,τι “πετάμε” από το σφάγιο. Και το κεφάλι γίνεται. Έχουν λίγο μπελά στο καθάρισμα και μυρίζει όλο το σπίτι. Το ξύδι θα σας σώσει.



Για το καθάρισμα, χρησιμοποιούμε καθαρό μπικ ξυρίσματος ,ζεστό νερό και σόδα. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και σόδα και τα “μαδάμε” πολύ σχολαστικά. Ξεπλένουμε καλά. Οι κοιλιές πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά πλυμένες. Αφού τα καθαρίσουμε τα βάζουμε όλοκληρα να βράσουν.

Για 5 άτομα, θα βάλετε τα πόδια χαράζοντάς τα στο κόκκαλο και την κοιλιά, (αν είναι από μεγάλο).
1 γεμάτη κουταλιά σούπας, αλάτι ημίχονδρο και μισό κουτ. γλ. πιπέρι, (πικάντικα).

Bάζουμε στη φωτιά τα πόδια και την κοιλιά, ολόκληρα, με μπόλικο νερό, αλάτι και πιπέρι.

Αν είναι από μεγάλο σφάγιο, τα βράζουμε για 1 ώρα, σε χύτρα ταχύτητος. Αν είναι από μικρό θα τα χρειαστούμε από 3 σφάγια. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, στο ξύλο κοπής.

Βάζουμε ξανά στη φωτιά προσθέτοντας 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε δοντάκια.
Ξαναβράζουμε, χωρίς ν' ασφαλίσουμε την χύτρα.

Προσθέτουμε 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι και βράζουμε ώσπου να δέσει λίγο. Μερικοί, τα αυγοκόβουν, αλλά δεν ταιριάζουν, κατα τη γνώμη μου, με το λεμόνι. Σερβίρονται αμέσως.

Καλή όρεξη και καλή δύναμη με το καθάρισμα.

ΑΠΟ XIROMERITISSA'S BLOG



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου