Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Πόσες κότες επιτρέπονται στη πόλη; Όλη η νομοθεσία για τα οικόσιτα ζώα και πτηνά

Ο ανώτατος αριθμός των οικόσιτων ζώων και πτηνών καθορίζεται ανάλογα με την ακριβή θέση της κατοικίας των πολιτών. Αναλυτικά τι ισχύει για πουλερικά, κουνέλια, αιγοπρόβατα, μοσχάρια κτλ. Το µέγιστο αριθµό των οικοσίτων ζώων και πτηνών ανά είδος, που µπορεί να διατηρεί κάθε οικογένεια (κατοικία) στην Αιτωλοακαρνανία έχει καθορίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με απόφασή της.


Σύμφωνα με αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης οικόσιτων ζώων-πτηνών είναι η ύπαρξη κατάλληλων αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σε απόσταση τουλάχιστον τριάντα (30) µέτρων από χώρους προστασίας, δηλαδή, διπλανή νόµιµη κύρια η δευτερεύουσα κατοικία, καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος, Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια, Σχολεία όλων των βαθµίδων, διάφορα Εκπαιδευτήρια, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και συγκροτήµατα, Αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους, Μουσεία, οργανωµένους κατασκηνωτικούς χώρους, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Στρατόπεδα, Βιοτεχνίες και Βιοµηχανίες, που παράγουν προϊόντα υγειονοµικής σηµασίας (τρόφιµα κ.λ.π.), Αθλητικά Κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις, δηµόσιες υπηρεσίες, υπηρεσίες ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθµού, πάσης φύσεως Ιδρύµατα και ακτές κολύµβησης, σε κατάλληλες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής, περιορισµένα και περιφραγµένα κατάλληλα και οπωσδήποτε πλησιέστερα στην κατοικία του ιδιοκτήτη τους, στους Δήµους και τα δηµοτικά διαµερίσµατα του Νοµού Αιτωλ/νίας χωρίς την απαιτούµενη άδεια.

Πιο αναλυτικά, σε κατοικηµένους τόπους (πόλεις, κωµοπόλεις, χωριά και οικισµοί) µε πληθυσμό ανάλογα µε την τελευταία ισχύουσα απογραφή της χώρας, ισχύουν τα εξής:

α) Χωριά και οικισµοί µέχρι 500 κατοίκους
Επιτρέπεται η διατήρηση δύο (2) µεγάλων ζώων (άλογο, αγελάδα, µοσχάρι κ.λ.π.), δέκα (10) µικρών ζώων(πρόβατα, γίδια) µε τα παράγωγά τους, όχι πάνω από δέκα οκτώ (18) συνολικά, σαράντα (40) ορνιθοειδή και τριάντα (30) κουνέλια η πενήντα (50) ορνιθοειδή και είκοσι (20) κουνέλια. Επίσης επιτρέπεται η διατήρηση, σε απόσταση τουλάχιστον εβδοµήντα (70) µέτρων από διπλανή κατοικία η χώρους προστασίας, χοιρινών µέχρι τελικής πάχυνσης, όχι πάνω από πέντε (5)

β) Χωριά και οικισµοί από 500-1000 κατοίκους
Επιτρέπεται η διατήρηση ενός (1) µεγάλου ζώου (άλογο, αγελάδα, µοσχάρι κ.λ.π.) έξη (6) µικρών ζώων (πρόβατα, γίδια) µε τα παράγωγά τους, όχι πάνω από δέκα (10) συνολικά, τριάντα (30) ορνιθοειδή και είκοσι (20) κουνέλια, η σαράντα (40) ορνιθοειδή και δέκα (10) κουνέλια. Επίσης επιτρέπεται η διατήρηση, σε απόσταση τουλάχιστον ογδόντα (80) µέτρων από διπλανή κατοικία η χώρους προστασίας, δύο (2) χοιρινών µέχρι τελικής πάχυνσης.

γ) Κωµοπόλεις χωριά και οικισµοί από 1000-2000 κατοίκους
Επιτρέπεται η διατήρηση τριών (3) µικρών ζώων (πρόβατα, γίδια) µε τα παράγωγά τους, όχι πάνω από έξη (6), είκοσι πέντε (25) ορνιθοειδή και είκοσι (20) κουνέλια η τριάντα πέντε (35) ορνιθοειδή και δέκα (10) κουνέλια. Επίσης επιτρέπεται η διατήρηση, σε απόσταση τουλάχιστον εκατό πενήντα (150) µέτρων από διπλανή κατοικία, η χώρους προστασίας, ενός χοιρινού µέχρι τελικής πάχυνσης.

δ) Κωµοπόλεις και πόλεις από 2000-5000 κατοίκους
Επιτρέπεται η διατήρηση δύο (2) µικρών ζώων (πρόβατα, γίδια) µε τα παράγωγά τους, όχι πάνω από τέσσερα (4), είκοσι (20) ορνιθοειδή και είκοσι (20) κουνέλια η τριάντα (30)ορνιθοειδή και δέκα (10) κουνέλια. Επίσης επιτρέπεται η διατήρηση, στις παρυφές και σε αραιοκατοικηµένη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον διακοσίων (200) µέτρων από χώρους προστασίας, ενός (1) χοιρινού µέχρι τελικής πάχυνσης.

ε) Πόλεις από 5000-20000 κατοίκους
Επιτρέπεται η διατήρηση είκοσι (20)ορνιθοειδών και είκοσι (20) κουνελιών η τριάντα (30) ορνιθοειδών και δέκα (10)κουνελιών. Στις παρυφές των πόλεων αυτών, σε αραιοκατοικηµένη περιοχή και σε οικόπεδο τουλάχιστον πεντακοσίων (500) τ.µ. τη κατοικία του επιτρέπεται και η διατήρηση συνολικά τριών (3) µικρών ζώων (πρόβατα, γίδια)

στ) Πόλεις πάνω από 20000 κατοίκους
Επιτρέπεται η διατήρηση είκοσι (20)ορνιθοειδών η δέκα (10) ορνιθοειδών και δέκα (10) κουνελιών, στις παρυφές δε των πόλεων αυτών στη περιµετρική ζώνη και σε αραιοκατοικηµένες περιοχές επιτρέπεται η διατήρηση είκοσι (20) ορνιθοειδών και δέκα (10) κουνελιών η τριάντα (30)ορνιθοειδών.

Οι παραπάνω πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις-δοµές θα πληρούν τους επιβαλλόµενους όρους υγιεινής και προστασίας του Περιβάλλοντος πάντα στην απόσταση των τριάντα (30) µέτρων από χώρους προστασίας, η απόσταση δε αυτή µπορεί να αυξοµειωθεί κατά 25% ανάλογα µε τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες και πάντα κατά την κρίση των αρµοδίων υγειονοµικών οργάνων.

Στον όρο ορνιθοειδή υπάγονται, οι ωοτόκες όρνιθες, τα κοτόπουλα πάχυνσης, οι πάπιες, οι χήνες, οι ινδιάνοι (γαλοπούλες), φραγκόκοτες, φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια, στρουθοκάµηλοι.

Ο πληθυσµός των οικισµών, χωριών, κωµοπόλεων και πόλεων ορίζονται µε την τελευταία απογραφή της επικράτειας.



Πηγή: http://ellinikeskotes.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου