Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Βουνιχώρα Φωκίδας

Η Βουνιχώρα είναι ιστορικό, μαρτυρικό, ημιορεινό χωριό της επαρχίας Παρνασσίδας του νομού Φωκίδας, σε απόσταση 18 χιλ. από την πρωτεύουσα Άμφισσα, με πολλές φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται βορειοδυτικά του Γαλαξειδίου στο δήμο του οποίου υπάγεται διοικητικά, είναι χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας σε υψόμετρο 680 μ. και αριθμεί 414 κατοίκους.


Πιθανότερη εξήγηση για την προέλευση του ονόματός του αποτελεί η απόδοση σε μια λέξη της φράσης "χώρα του βουνού". Οι αρχικοί κάτοικοι της Βουνιχώρας βρέθηκαν στην περιοχή από τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Η φύση γύρω από την Βουνιχώρα έχει μεγαλουργήσει: Στα όρια του χωριού βρίσκεται το μοναδικής ομορφιάς δάσος κέδρων, στον “Μπουρνιά” σχηματίζεται φυσική λεκάνη με μικρή λίμνη, ενώ διάφορα σπήλαια βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
Ελιόδεντρα, μελίσσια, αλλά και τα λιγοστά σήμερα κοπάδια αποτελούν τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της ενώ παλαιότερα έξω από τη Βουνιχώρα λειτουργούσε λατομείο βωξίτη.

Το ολοκαύτωμα

Στις 10 Απριλίου του 1943 οι δυνάμεις κατοχής, αποτελούμενες από γερμανο-ιταλούς έκαψαν το χωριό, εκτελώντας παράλληλα όσους κατοίκους βρήκαν σε αυτό εκτός από δύο άντρες οι οποίοι κρύφτηκαν κάτω από τα πτώματα. Η ενέργεια αυτή σημειώθηκε βάσει της αρχής της "συλλογικής ευθύνης" που καταχρηστικά και κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού, εφάρμοζαν στη χώρα μας οι κατακτητές. Σαν αφορμή για την ενοχοποίηση των κατοίκων της Βουνιχώρας προβλήθηκε η ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην τροφοδοσία ελλήνων ανταρτών οι οποίοι είχαν προσβάλει γερμανικό τμήμα στη γειτονική Αγία Ευθυμία, λίγα 24ωρα πριν. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ διασώθηκαν λίγα γυναικόπαιδα, που μεταφέρθηκαν πεζή στην Άμφισσα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου