Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοκκλήσι Έβρου

Το Πρωτοκκλήσι Έβρου είναι οικισμός (υψόμ. 50 μ.), που ανήκει στην δημοτική ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Το 2001 ο πληθυσμός της ήταν 669 για το χωριό και 1.120 για το δημοτικό διαμέρισμα, όπως το χωριό Αγριανή. Το Πρωτοκκλήσι βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σουφλίου, στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου.



Το χωριό ιδρύθηκε από Οθωμανούς ήταν γνωστό ως Başkilise στα τουρκικά. Το 1830, είχε 100 βουλγαρικές οικογένειες, το 1878 και το 1912 (σύμφωνα με το Lyubomir Miletich) το χωριό είχε 100 βουλγαρικές οικογένειες. Μετά από ένα σύντομο διάστημα στο βουλγαρικό κράτος μεταξύ 1913 και 1919, το 1920 προσαρτήθηκε στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα πληθυσμός της Βουλγαρίας και της Τουρκίας ανταλλάχθηκε με Έλληνες πρόσφυγες, κυρίως από την Τουρκία του σήμερα.

Η πρώτη εκκλησία στον κόσμο
Η πρώτη εκκλησία στον κόσμο ή αλλιώς Ναός Ηλιακής Θεότητος, βρίσκεται εδώ χτισμένη από τον Ορφέα. (Λίγο πριν μπούμε στο χωριό, δεξιά στο ύψωμα, σε μια συστάδα δένδρων). Όταν η Ευρυδίκη έφυγε από τον Ορφέα απεγνωσμένα αυτός έψαχνε να την βρει. Την βρήκε σε αυτό το ύψωμα, όπου πρέπει να υπήρχε οικισμός και έχτισε το ναό προς τιμήν της και προς τιμή του Πλούτωνα. Οι Τούρκοι το 1361 βρήκαν ανέπαφο το ναό. Οι Βούλγαροι το 1913 αφαίρεσαν ακόμη και τις κολώνες και τις μετέφεραν στη Βουλγαρία.

Σήμερα , ανάμεσα στα δέντρα φαίνονται τα θεμέλια του ναού . Η γύρω περιοχή έχει δώσει κατά καιρούς πολλά, αρχαία αντικείμενα. Εδώ γράφτηκε και ο Θρύλος του γεφυριού που συναντάμε λίγο πριν μπούμε στο χωριό. Όταν το έχτιζαν οι μάστορες χρησιμοποίησαν υλικό από το ναό του Ορφέα. Λένε ότι το στέριωσαν μόνο όταν επέστρεψαν τις πέτρες στο ναό. Ανήκε ίσως στον ηλιακό Θεό Θράκα Ιππέα, από τον οποίο οι χριστιανοί κατασκεύασαν τον «Άγιο Γεώργιο». Η ντόπια λαϊκή παράδοση πιστεύει ότι ήταν Ναός του Ορφέως.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου