Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Νεοχώρι Φαλαισίας Αρκαδίας

Το Νεοχώρι Λεονταρίου είναι ένα μικρό, όμορφο και ξεχασμένο ορεινό χωριό, σκαρφαλωμένο στις ΒΔ πλαγιές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 1000 μ. Απέχει 9 χιλ. από το Δυρράχι και 31 χιλ. από το Λεοντάρι. Εχει περίπου 40 κατοίκους που οι περισσότεροι χειμαδιάζουν στη Μεσσηνία και ειδικά στην Καλαμάτα (που απέχει μόνο 45').


Το χωριό είναι τριγυρισμένο από πυκνό ελατόδασος. Ο δρόμος ανεβαίνει φιδωτός από το Δυρράχι σε μια πανέμορφη διαδρομή. Στα ξάγναντα μπορεί κανείς να απολαύσει μια εξαιρετική θέα προς το Δυρράχι μέχρι και την πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Πλησιάζοντας το χωριό υπάρχει διασταύρωση, όπου αριστερά είναι πετρόχτιστη βρύση και δεξιά το εκκλησάκι του ’γιου Σώστη. Ο δρόμος αριστερά οδηγεί στο χωριό, ενώ στα δεξιά προς το νεκροταφείο, που είναι χωμένο στο δάσος. Ο δρόμος προς το χωριό περνά λίγο πιο πέρα από μια μικρή όμορφη ρεματιά σκεπασμένη με πλατάνια, το Κακόρεμα. Δεξιά είναι η πηγή που τροφοδοτεί το ρέμα.

Έρημο το χωριό το χειμώνα, τις Κυριακές και τις γιορτές γνωρίζει μια ζωντάνια από τους κατοίκους που το επισκέπτονται, φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλά ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Στο κέντρο του χωριού είναι η μικρή και λιτή εκκλησία της Παναγίας και δίπλα το εγκαταλειμένο σχολείο... Αρκετά από τα σπίτια είναι συντηρημένα.

Ένα μαγευτικό δειλινό πού λούζει το απέραντο δάσος, μαζί με τις καρδιές, με εκτυφλωτικό κόκκινο φώς που αντανακλά στις ελατοσκέπαστες κορυφογραμμές. Λιγοστά και χαρακτηριστικά είναι τα επώνυμα στο χωριό. Για να θυμίζουν αυτούς που εδώ και χρόνια έφυγαν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στα πέρατα της γής - ιδιαίτερα στην Αμερική - αλλά και στην Αθήνα. Για να θυμίζουν τους παπούδες που έφυγαν κι αυτοί. Και που σήμερα κείτονται μέσα στο δάσος...


Ο δρόμος συνεχίζει μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή στον Ταϋγετο προς τη Μεσσηνία.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου