Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πετρωτό (Λιάσκοβο) Καρδίτσας

Το Πετρωτό (Λιάσκοβο) είναι ένα χωριό που βρίσκεται ριζωμένο στα σύνορα Καρδίτσας—Άρτας, ανήκει στην δυτική Αργιθέα και έχει μακρά ιστορία που χάνεται στα βάθη της Ελληνικής Προϊστορίας.


Πρόσφατα (2000 μ.Χ) ανασκάφηκε στη θέση «Καταφύγια», δέκα λεπτά ανατολικά του χωριού, οικία της πρώιμης εποχής του χαλκού (1600 π.Χ) από τη ΙΓ΄ Αρχαιολογική Υπηρεσία Θεσσαλίας και δίπλα της κιβωτιόσχημος τάφος μικρού παιδιού φοδραρισμένος με ακατέργαστες πλακερές πέτρες.

Σε απόσταση τριακοσίων περίπου μέτρων από την ανασκαφείσα οικία, στα νότια της θέσης, ευρίσκεται Πελασγικό και Ελληνιστικό οχυρό κάστρο με το όνομα «Παλαιόκαστρο» με πολύ ευδιάκριτα τα ίχνη του περίγυρού του πάνω σε τριγωνικό λόφο πάνω από τη δεξιά πλευρά του ποταμού Πετριλιώτη (αρχαίου Ευρωπού). Ανατολικά των θέσεων τούτων αποκαλύφθηκαν το 1987 και το 1996 τάφοι Ελληνιστικής περιόδου με πολλά αρχαία αντικείμενα. Παλαιότερα (1960) είχαν αποκαλυφθεί βορειότερα τούτων άλλοι δύο τάφοι της ίδιας εποχής.

Το 1996 δυτικά του ναού του Αγίου Δημητρίου, μέσα στο χωράφι του Άσσου Μπίχα, κατά την εκσκαφή θεμελίων οικίας αποκαλύφθηκαν άλλοι δύο ελληνιστικοί τάφοι. Στη θέση «Χαϊντούτη», πάνω σε απόκρημνο λόφο, αριστερά του αυτοκινητόδρομου Μουζακίου Άρτας, επισημαίνονται ίχνη άλλου κάστρου Ελληνιστικής εποχής. Βορειότερα τούτου στη θέση «Αλώνια» αποκαλύφθηκαν κατά καιρούς ελληνιστικοί τάφοι που ανήκαν πιθανότατα στους φρουρούς του οχυρού. Επίσης βόρεια της θέσης «Αλώνια» πάνω από μεγάλο γκρεμό στη θέση «Πύργος» επισημάνθηκαν ίχνη «Φρυκτωρίας».

Κατά τον καθηγητή Χρ. Γκλέζο – βιβλίο του : «Το Λιάσκοβο – Πετρωτό Καρδίτσας και η ευρύτερη περιοχή της Πίνδου» στο χώρο του Πετρωτού «Πουρναράκια – Καταφύγια – Άγιο Δημήτριο» υπήρχε στα Προϊστορικά χρόνια οικισμός με το όνομα «Αλόπη» με ακρόπολη το «Παλαιόκαστρο», που διατηρήθηκε και στα επόμενα χρόνια ως τα Ρωμαϊκά με το όνομα «Εθοπία» (Τ. Λίβιος 32.2 και 38, 4.1).

Στο λόφο «Χαϊντούτη» το οχυρό κάστρο έφερε το όνομα «Θείον» και στη θέση του Τριλόφου ο αρχαίος οικισμός «Δουλίχιον». Τάφοι με αρχαία αντικείμενα, καθώς και Ρωμαϊκά και Βυζαντινά, αποκαλύφθηκαν κατά καιρούς εκτός από τις παραπάνω θέσεις και στον Τρίλοφο κάτω από το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Αγία Παρασκευή και στο χώρο γύρω από το τέως Δημοτικό Σχολείο Πετρωτού. Σύμφωνα με δημοσιευθείσες δύο ενθυμήσεις (παραπάνω βιβλίο) το όνομα του Λιασκόβου ως «Λιάσκον» αναφέρεται στα 1511 μ.Χ.

Στο χώρο του Πετρωτού υπάρχουν δύο τοξωτά πέτρινα γεφύρια, η «Κουτσοκαμάρα» στον Αχελώο, σήμερα κάτω από όγκους χωμάτων του έργου εκτροπής του ποταμού και η γέφυρα επί του Πετριλιώτη.


Έχει τρεις συνοικισμούς. Μετά τον κεντρικό οικισμό, το Πετρωτό, κατά σειράν ακολουθούν η Ομπράβα(τώρα Πηγή), το Σπάρτο, η Ντούγλιστα(τώρα Τρίλοφος) και η Φτέρη.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου