Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Λιας Θεσπρωτίας

Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στους πρόποδες της Μουργκάνας βρίσκεται το χωριό Λιά. Άγνωστο στους πολλούς, μέχρι πριν λίγα χρόνια, έγινε πασίγνωστο στον κόσμο ολόκληρο από την «Ελένη», το βιβλίο του Λιώτη συγγραφέα Νίκου Γκατζογιάννη.


Πέρα όμως απ’ αυτό, το χωριό Λιά ήταν πάντα δεμένο με την ιστορία. Κοντά στο χωριό Λιά, σ’ ένα αντέρεισμα της Μουργκάνας, ακόμα σώζεται ένα κάστρο, κατασκευασμένο τον 3ο π.Χ. αιώνα από τον θρυλικό βασιλιά της Ηπείρου, τον Πύρρο.

Στην παραδοσιακή βρύση της Γκούρας, δίδαξε ο μεγάλος απόστολος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, Κοσμάς ο Αιτωλός – ο «Πατροκοσμάς» – λίγο πριν τον μαρτυρικό του θάνατο στη Βόρειο Ήπειρο το 1779. Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής φυλάσσονται τρεις εικόνες του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Στο ψηλότερο σημείο του χωριού «στο περιβόλι» είναι η εκκλησία Άγιος Δημήτριος και τα ερείπια του σπιτιού της Ελένης.

Στους επώνυμους επισκέπτες του χωριού περιλαμβάνονται γνωστοί Άγγλοι συγγραφείς όπως ο N. Hammond και Cris Woodhouse, οι σκηνοθέτες Ηλίας Καζάν και Πήτερ Γέιτς, καθώς και ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ταξίδεψε στο Λιά, στις 22 Ιουλίου 1990.

Όταν το 1810, αγναντεύοντας από τη Ζίτσα, πρωταντίκρυσε τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας και τον ποταμό Καλαμά, ο λόρδος Βύρων, έγραψε προφητικά: «…αυτές οι περιοχές της Ηπείρου – με τα βουνά που δεν έχουν όνομα και με τα ποτάμια που δεν υπάρχουν σε κανένα χάρτη – μπορεί κάποτε να γίνουν σημαντικότερες για την πέννα και το μολύβι απ’ ότι η στεγνή τάφρος του Ιλισσού ή τα έλη της Βοιωτίας».

Κι έγιναν. Με την «Ελένη».

Ο Λιάς απέχει 68 χλμ. Από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα και περίπου ίδια απόσταση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ο Παραδοσιακός Ξενώνας του χωριού Λιά. Η γεύση της παλιάς Ηπειρωτικής φιλοξενίας.
Εδώ λοιπόν στο ξεχωριστό αυτό ηπειρωτικό χωριό, υπάρχει τώρα και λειτουργεί ένας υπέροχος ξενώνας, στη διάθεση του επισκέπτη που θα θελήσει να επισκεφτεί το χωριό και την υπέροχη αυτή περιοχή της Ηπείρου.

Στέρεος και επιβλητικός, ο ξενώνας του χωριού Λιά χτισμένος με την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο, έργο ντόπιων τεχνιτών, δένει με το πέτρινο περιβάλλον και ανοίγεται φιλόξενος στον επισκέπτη.

Με οντάδες και χαγιάτια, με τις φλόγες να παιχνιδίζουν στα τζάκια τα κρύα βράδια, θα κάνει τη διαμονή σας στο Λιά μια πρωτόγνωρη αλλά και αξέχαστη εμπειρία.

Απέριττος και ευρύχωρος προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις χωρίς να θυσιάζει σ’ αυτές το χρώμα, τη ζεστασιά και την παλιά ηπειρωτική αρχοντιά, που έρχονται να θυμίσουν νοσταλγικά άλλες, περασμένες εποχές.

Πληροφορίες για τη λειτουργία του ξενώνα στο τηλέφωνο: 26640.41602 και στην ιστοσελίδα: http://www.lias.gr/lia.html





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου