Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Σελιανίτικα Αχαΐας

Τα Σελιανίτικα είναι παραθαλάσσιο χωριό της Αχαΐας στον Κορινθιακό κόλπο. Απέχει 7 χιλιόμετρα από το Αίγιο και 35 από την Πάτρα. Το χωριό αποτελεί γνωστό παραθεριστικό προορισμό με ιαματικά λουτρά και παραλίες. Συνορεύει με τα χωριά και οικισμούς Λόγγος, Ροδοδάφνη και Νεραζιές.


Από το κέντρο των Σελιανίτικων περνά η Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών Αθηνών και πλησίον του η Νέα εθνική οδός Πατρών-Αθηνών. Στην απογραφή του 2011 βρέθηκε να έχει πληθυσμό 902 κατοίκους.

Οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονται από το χωριό Σελιάνα, απ' όπου προέρχεται και το όνομα του, και εγκαταστάθηκαν εκεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η εγκατάσταση αρχικά δεν ήταν μόνιμη αλλά κατέβαιναν στην περιοχή τον χειμώνα. Πρώτη οικογένεια που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή, που τότε ήταν ακατοίκητη και λεγόταν "Κρυόβρυση", ήταν η οικογένεια Ντούνη. Μαζί τους οι πρώτοι κάτοικοι έφεραν και την λατρεία του Αγίου Βασιλείου που έγινε και ο πολιούχος. Αργότερα εγκαταστάθηκαν και οικογένειες από τα χωριά Περιθώρι, Βεργουβίτσα και τη Ζάχολη Κορινθίας.

Τα Σελιανίτικα το 1879 αναγνωρίζεται σαν οικισμός του Δήμου Αιγίου. Το 1912 αποτελεί έδρα της νεοσύστατης κοινότητας Σελιανίτικων. Το 1997 προσαρτάται στο νεοσύστατο Δήμο Συμπολιτείας και αποτελεί έδρα του. Το 2010 προσαρτάται στο Δήμο Αιγιαλείας.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου