Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κεφαλοχώρι (Γλούστα) Θεσπρωτίας

Το Κεφαλοχώρι (Γλούστα) βρίσκεται στην επαρχία Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας, στην Ηπειρο. Είναι χτισμένο στις πλαγιές της Μουργκάνας, κάτω από τον ίσκιο της Βελίκας και σε υψόμετρο 370 μ. (στην Παλιοκούλα, στην πλατεία του χωριού), ενώ ένα κομμάτι του χωριού βρίσκεται από το 1866 στις πλαγιές του Κασιδιάρη, στο νομό Ιωαννίνων, εκεί όπου είναι χτισμένο από 40 περίπου οικογένειες της Γλούστας το χωριό Μαυρονόρος.


Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 50, κυρίως ηλικιωμένοι. Η απόσταση του χωριού από τους Φιλιάτες είναι 32 χμ. ενώ από τα Γιάννενα είναι 60 χμ. Το Κεφαλοχώρι ανήκει στο δήμο Φιλιατών του οποίου και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα. Η ιστορικότητα της περιοχής, που αποτελούσε τον αρχαίο οικισμό του «Βουλωρού», αποδείχτηκε το καλοκαίρι του 1993 όταν μέσα στο χωριό, ενώ ανοίγανε θεμέλια για να φτιάξουν κάποιον τοίχο, βρέθηκε μεγάλος αρχαίος τάφος, με έξι αμφορείς που κάθε αμφορέας είχε τη στάχτη του νεκρού και από ένα χρυσό στεφάνι, από ένα χρυσό φίδι, κύπελλα, πόρπες, το όλον εκατόν είκοσι χρυσά κομμάτια αμύθητης αξίας.

Σήμερα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κέρκυρας. Επίσης στο Κεφαλοχώρι βρίσκεται το «μνημείο του αγροτικού κινήματος», με το οποίο τιμώνται οι αγώνες των 16 χωριών της Μουργκάνας ενάντια στη σκλαβιά και την υποταγή.

Κοντά στο σημείο αυτό στην εκκλησία του Αϊ Δημήτρη- βρίσκεται και η προτομή του αείμνηστου δάσκαλου Δημήτρη Χίνου, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης του αγώνα των «Πανωχωριτών», αλλά και της ίδρυσης της Συνομοσπονδίας Μουργκάνας με το πλούσιο έργο που αυτή παρουσιάζει σήμερα.


Τέλος στη Γλούστα υπάρχει και η εκκλησία του Αϊ Γιάννη (τρίκλιτη βασιλική με ημικυκλική οροφή και μεταγενέστερο νάρθηκα) χτισμένη τον 19ο αιώνα, όπου κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου με μεγάλο πανηγύρι.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου