Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Προμαχώνας Σερρών

Ο Προμαχώνας είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Σερρών, στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα. Από το 2010 ανήκει στον διευρυμένο Δήμο Σιντικής. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι φιλόξενοι άνθρωποι γιατί είναι πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία.


Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν την περίοδο 1914-1922 . Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Δραγοτίνη και αργότερα μετονομάστηκε σε Προμαχώνας. Ο Προμαχώνας διέθετε κάποτε και δύο οικισμούς , τον Καπνότοπο και το Κλειδί. Όμως ο πληθυσμός του χωριού και των δύο οικισμών μειώθηκε δραματικά κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου αλλά και αργότερα την δεκαετία του 60 με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα κυρίως προς την Γερμανία αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Ο Προμαχώνας είναι προικισμένος με φυσικές ομορφιές και διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα λόγω των δύο ποταμών που τον διατρέχουν, τον Στρυμόνα και τον Μπίστριτσα, αλλά και των βουνών που περιτριγυρίζουν το χωριό. Στα βουνά μας υπάρχουν βότανα και σπάνια φυτά, άγρια ζώα και πτηνά. Στις όχθες των ποταμών θα συναντήσετε ψηλά πλατάνια, αγριοφουντουκιές και σπάνια πουλιά. Την κυνηγετική περίοδο το χωριό γίνεται πόλος έλξης κυνηγών από όλα τα μέρη της Ελλάδος .

Ο Προμαχώνας έχει επίσης και ιστορική σημασία διότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Οχυρό Ρούπελ , στο οποίο δόθηκε μια από τις πιο ηρωικές μάχες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου κατά της εισβολής των Ναζιστικών Γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και φόρου τιμής στους Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν στην περιοχή μας για την απελευθέρωση της χώρας μας, το όρος στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το χωριό, έχει πάρει την ονομασία "ΟΧΙ".

Σήμερα ο Προμαχώνας έχει περίπου 300 κατοίκους οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το χωριό και τις παραδόσεις του. Στις 15 Αυγούστου κάθε έτους γιορτάζει η εκκλησία του χωριού, η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το βράδυ της ίδιας ημέρας γίνεται το πανηγύρι του χωρίου το οποίο αποτελεί και το ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Προμαχωνιτών.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου