Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ζωοδόχος (Ζοντήλα) Γραμμενοχωρίων Ιωαννίνων


Η Ζωοδόχος (Τοπική Κοινότητα Ζωοδόχου - Δημοτική Ενότητα Πασσαρώνος), ανήκει στον δήμο Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “η Ζωοδόχος”. Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου. Το όνομά του οφείλεται στην ομώνυμη εκκλησία, ενώ παλαιότερα λεγόταν Ζοντήλα. Η λέξη σλαβική και σημαίνει «θαυμάσιος τόπος». Η μετονομασία έγινε το 1955. Το χωριό κάηκε στον εμφύλιο και δεκαπέντε (15) περίπου οικογένειες το εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο τωρινό Δίκορφο του Ζαγορίου. Η Ζωοδόχος είναι γενέτειρα της μητέρας του Ζώη Καπλάνη, των αδελφών Στεφάνου (με δωρεές το σχολείο), του Καραΐσκου (χρήματα για το σχολείο) και του Ιωάννη Καμπέρη (βοήθησε στην κατασκευή δρόμων και της εκκλησίας).

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Ζωοδόχος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ζωοδόχου, του πρώην Δήμου ΠΑΣΣΑΡΩΝΟΣ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.


Η Ζωοδόχος έχει υψόμετρο 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,688843312 και γεωγραφικό μήκος 20,7621626819. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Ζωοδόχο θα βρείτε εδώ.

1 σχόλιο: