Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κερασώνα(ς) Πρέβεζας

Χωριό με 411 κατοίκους και υψομετρο 140 μ. βρίσκεται στην Εθνική οδό Ιωαννίνων- Πρέβεζας και ανήκει στο Δήμο Ζηρού (το παλαιότερο όνομα ήταν Κεράσοβο). Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καλαμποκιού, τριφυλλιού, την εκτροφή αιγοπροβάτων και τη λειτουργία ιχθυοτροφείων (κυρίως πέστροφας).


Επιπλέον λειτουργεί ταπητουργική σχολή, όπου πολλές γυναίκες της περιοχής μαθαίνουν να δημιουργούν στον αργαλειό αριστουργήματα. Στην Κερασώνα παλαιότερα είχε βρεθεί ένας αρχαίος τάφος με εντυπωσιακά ευρήματα που φανερώνουν ότι όχι μόνον η θέση κατοικήθηκε την αρχαία εποχή, αλλά ότι οι κάτοικοι της είχαν αναπτυγμένο βιοτικό επίπεδο και είχαν επικοινωνία και επαφές με τις μεγάλες και ανεπτυγμένες πόλεις της Ηπείρου.

Απο τον τάφο αυτό προέρχεται ένα θαυμάσιο δαχτυλίδι, το οποίο διακοσμείται με το μυθολογικό θέμα του φόνου της Κλυταιμνήστρας από το γιο της Ορέστη. Το δαχτυλίδι χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.χ. και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Απο τις εκκλησίες του οικισμού ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Βαρβάρας που χτίστηκε πιθανόν στα τέλη του 18ου αι.-αρχές 19ου αιώνα και πυρπολήθηκε απο τους Γερμανούς το 1942. Η εκκλησία επισκευάστηκε το 1948 και σήμερα αποτελεί τον κοιμητηριακό ναό του χωριού.

Περίπου 3 χλμ πάνω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Φανερωμένης, αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα που εορτάζει με μεγάλο ημερήσιο πανηγύρι. Το καθοικό είναι μονόχωρος ναός με νάρθηκα και έχει δεχτεί αρκετές κακότεχνες επεμβάσεις. Στο εσωτερικό του οι τοιχογραφίες χρονολογούνται πιθανόν στον 18ο αιώνα και διατηρούνται στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τοίχο καθώς και στον ανατολικό τοίχο του νάρθηκα.

Οι αγιογραφίες αναπτύσσονται σε τέσσερις ζώνες με διακοσμητικά θέματα ολόσωμους αγίους,τη Θεία λειτουργία και σκηνές από το δωδεκάορτο. Χαρακτηριστική είναι η παράσταση της Θείας Λειτουργίας που περιτρέχει τους τοίχους του ναού ενώ στον ανατολικό τοιχο του νάρθηκα εντυπωσιακή ειναι η σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας. Σε μικρή απόσταση απο την εκκλησία βρίσκεται το αναστηλωμένο κτίριο των κελιών της μονής που είναι διόροφο και έχει κάτοψη Π.


Το παλιό δημοτικό σχολείο στον άνω Κερασώνα έχει μετατραπεί σε ξενώνα. Κατά μήκος του κάμπου του χωριού διέρχεται ο ποταμός Λούρος.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου