Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Αρολίθι Ρεθύμνου

Το Αρολίθι (Τοπική Κοινότητα Βιλανδρέδου – Δημοτική Ενότητα ΛΑΠΠΑΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΡΕΘΥΜΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΡΕΘΥΜΝΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.Η επίσημη ονομασία είναι “το Αρολίθιον”. Έδρα του δήμου είναι το Ρέθυμνο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης. Bρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο στη διαδρομή προς Μυριοκέφαλα και έχει 59 κατοίκους (απογραφή 2011)


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Αρολίθι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βιλανδρέδου, του πρώην Δήμου ΛΑΠΠΑΙΩΝ του Νομού ΡΕΘΥΜΝΗΣ.

Το Αρολίθι έχει υψόμετρο 555 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας Το Αρολίθι δεν αναγράφεται στις βενετσιάνικες απογραφές. Το 1881 αναφέρεται στο Δήμο Ρουστίκων με 94 κατοίκους.

Το τοπωνύμιο είναι υποκοριστικό του ονόματος αρόλιθος που σημαίνει κοίλωμα βράχου όπου συγκεντρώνεται το νερό της βροχής. Στην περιοχή του χωριού υπάρχουν σιδηρούχα πετρώματα και στο παρελθόν υπήρχε και μεταλλείο. Επίσης είναι ιδιαίτερα γνωστό εξαιτίας του εντυπωσιακού του σπηλαίου που ονομάζεται “Βουβά”.

Στο παρελθόν είχε πολλούς κτηνοτρόφους, αγωγιάτες και μεταπράτες που εξυπηρετούσαν και τα γύρω χωριά και το Ρέθυμνο.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου