Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Μακεδονίας και βρίσκεται στα όρια των νομών Φλώρινας και Πέλλας 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αμυνταίου. Κτισμένο στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά της που κάποτε έγλειφαν τους αυλόγυρους των πρώτων σπιτιών του και της ομώνυμης εκκλησίας του. 


Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Πάτελε ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την πρώτη κατοίκηση του. Η αρχαιολογική σκαπάνη το 1909, υπό την επίβλεψη της Ρωσικής αρχαιολογικής σχολής, έφερε στο φως ευρήματα νεολιθικού οικισμού, σε γεωγραφική θέση μεταξύ των λιμνών Πετρών και Βεγορίτιδας, που σήμερα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία με την ονομασία Πάτελε αναφέρεται επί ιδιωτικού συμφωνητικού εμπορικής φύσης. Η ίδια ονομασία αναφέρεται στα αρχεία του Αλή πασά από όπου μαθαίνουμε ότι στο χωριό κατοικούσαν 90 οικογένειες που ασχολούνταν κατ΄ εξοχήν με την αμπελοκαλλιέργεια και με παραγωγή που ανέρχονταν στους 750 τόνους.

Η σχέση του Αγίου Παντελεήμονα με το κρασί συνεχίζεται και στις μέρες μας, ενώ αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι το καλύτερο κρασί της περιοχής βγαίνει από τα αμπέλια που βρίσκονται μεταξύ των λιμνών Πετρών και Βεγορίτιδας. Η καλλιέργεια του αμπελιού αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τους 1.112 (απογραφή 2001) κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα που ασχολούνται και με την αλιεία στα πλούσια νερά της λίμνης τους. Στα δυτικά του χωριού βρίσκονται αρκετές βιοτεχνίες.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη. Από την μία η μαγευτική θέα προς την λίμνη από την άλλη η μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν αποτελούν πόλο έλξης τουριστών τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι αφού οι ακτές της λίμνης είναι διαμορφωμένες για κολύμβηση.

Στο χωριό υπάρχει σεβαστή τουριστική υποδομή με μεγάλο αριθμό καταλυμάτων και πολλά εστιατόρια που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό τουριστών.

Ένας περίπατος στα στενά του χωριού εντυπωσιάζει τον περιηγητή αφού συναντά παλιά Μακεδονίτικα αρχοντικά, πυργόσπιτα καθώς και πέτρινα αξιόλογης αρχιτεκτονικής.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
1. Πύργος στον Άγιο Παντελεήμονα.
2. Το άλσος με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος βορειοδυτικά του χωριού με αριστουργηματική θέα προς την Βεγορίτιδα.
3. Ο ανεμόμυλος που βρίσκεται μέσα στο χωριό και κτίσθηκε επί Τουρκοκρατίας.
4. Πλάβες στις όχθες της Βεγορίτιδας στα ριζά του Αγίου Παντελεήμονα.
5. Περίπατος στις όχθες της λίμνης δίνει την ευκαιρία στον περιηγητή να θαυμάσει τα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
6. Οι καταρράκτες που σχηματίζονται την άνοιξη δυτικά του χωριού όταν τα νερά της Λίμνης των Πετρών μέσα από τεχνική δίοδο πέφτουν στην Βεγορίτιδα.

7. Η μαγική εμπειρία που προσφέρει η θέα από το τραίνο από την στάση Μπέγνα μέχρι την στάση του Κλειδιού.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου