Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ασημοχώρι Ιωαννίνων

Tο Ασημοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μ., απέχει 6,5 χλμ από την Βούρμπιανη και 39 χλμ από την Κόνιτσα. Το Ασημοχώρι είναι καλοδιατηρημένο χωριό όπου ζούν το χειμώνα περίπου 40 κάτοικοι, έχει πολλά πετρόκτιστα σπίτια, και είναι απλωμένο σε μια κατάφυτη από βελανιδιές πλαγιά, την οποία διατρέχουν δυό μικροί παραπόταμοι του Σαραντάπορου: ο Μέγας και ο Μικρός λάκκος.


Ψηλότερα, προς την κορυφή του Γράμμου Βαρ Τζιομπάν στα 1623μ. και το Γκόλιο στα 1919μ. απλώνονται ωραία δάση με οξιές, μαυρόπευκα και έλατα.

Το Ασημοχώρι είναι πατρίδα εκλεκτών εξειδικευμένων μαραγκών, οι οποίοι εργάσθηκαν σε διάφορα μέρη των Βαλκανίων, το Χαρτούμ και την Αμερική, όπως για παράδειγμα ο περίφημος Γιώργης Χρήστου, ο οποίος άσκησε την τέχνη του στο Λεσκοβίκι, στις Φιλιάτες, στην Πρεμετή, στη Θεσσαλονίκη και στο Μοναστήρι (Μπιτόλια).

Το Ασημοχώρι ήταν γνωστό κάποτε και για τους ασημουργούς του. Πολλοί από τους μαστόρους του χωριού ευδοκίμησαν στο εξωτερικό αλλά δεν ξέχασαν ποτέ το χωριό τους και οργανώθηκαν σε συλλόγους, όπως ο Προοδευτικός Σύλλογος «Η Αγία Παρασκευή» της Αμερικής, που ιδρύθηκε το 1915 και ευργέτησαν ποικιλοτρόπως τη γενέτειρά τους.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου γύρω από το χωριό διεξήχθησαν φονικές μάχες και καταστράφηκαν πολλά σπίτια, τα οποία ξανακτίστηκαν στη δεκαετία του 50. Στη μικρή πλατεία, στο κέντρο του χωριού, ξεχωρίζει το παλιό διώροφο σχολείο, που χρονολογείται στα 1907, καθώς και το μικρό παραδοσιακό καφενεδάκι που βρίσκεται απέναντι του.

Αξιόλογη είναι η εκκλησία της Παναγίας του 1877, που είναι κτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού του 1823 και διαθέτει περίτεχνο τέμπλο, έργο Τουρνοβιτών ταλιαδόρων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Στο χωριό λειτουργεί γραφικό καφενεδάκι. Το ετήσιο πανηγύρι του χωριού γίνεται στις 20 Ιουλίου.





















1 σχόλιο: