Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Γοργοπόταμος Ιωαννίνων

Ο Γοργοπόταμος (παλιά ονομασία Τούρνοβο) είναι κτισμένος, σε υψόμετρο 940μ., στις ανατολικές υπώρειες της κορυφής Όρλας της οροσειράς του Γράμμου, κοντά στην κοίτη του ομώνυμου μικρού ποταμού, που είναι ένας από τους κυριότερους παραποτάμους του Σαραντάπορου. Απέχει 37 χλμ από την Κόνιτσα και στη τελευταία απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 30 κατοίκων.


Μπροστά του απλώνεται ένας μικρός κάμπος που κάποτε παρήγαγε τους φημισμένους γίγαντες Τουρνόβου αλλά και σιτάρι, καλαμπόκι, κρεμμύδια, πατάτες κλπ. Παλιά οι γυναίκες ασχολούνταν με τη γεωργία και την εκτροφή οικοσίτων ζώων, ενώ οι άνδρες με το χτίσιμο, την ξυλουργική και την ξυλογλυπτική.

Το Τούρνοβο είναι γνωστό για τους περίφημους Τουρνοβίτες ξυλογλύπτες και μαραγκούς που εργάστηκαν και φιλοτέχνησαν διάφορα έργα στις γύρω περιοχές και ακόμα πιο μακρυά. Όπως και στην περίπτωση των Χιονιάδων με τους ζωγράφους, έτσι και εδώ, το γεγονός της εξειδίκευσης των περισσοτέρων αντρών του χωριού σε αυτή την τέχνη αποτελεί φαινόμενο αξιοθαύμαστο.

Σπουδαίοι και φημισμένοι Τουρνοβίτες ξυλογλύπτες προέρχονταν από τις οικογένειες Σκαλιστή και Ταλιαδόρου. Θαυμάσια τέμπλα, έργα Τουρνοβιτών συναντούμε σήμερα σε πολλούς σημανιτκούς ναούς, όπως στον Άγιο Χαράλαμπο Πρεβέζης, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων, στη Μητρόπολη της Σωπικής Β. Ηπείρου και σε πολλά χωριά του Πωγωνίου, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Χειμάρρας και Πρεμετή.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ :
Αξίζει να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε το εξαιρετικής τέχνης τέμπλο του ναού της Παναγίας (1914), έργο του Βασίλη Σκαλιστή, καθώς και το ναό του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας), στην είσοδο του χωριού. Σήμερα έχουν παραμείνει λιγοστά από τα παλιά αρχοντικά σπίτια, τα οποία όμως διασώζουν αρκετά περίτεχνα ξυλόγλυπτα.

Η πλατεία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Ονομάστηκε πλατεία Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, για να τιμήσει το Επιμελητήριο Πειραιώς, το οποίο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο ήρθε στην πολύπαθη και πάμφτωχη περιοχή μας και βοήθησε οικονομικά την ανάκαμψη του. Στα πλαίσια της βοήθειας, μέλη του έγιναν ανάδοχοι σε τρία παιδιά του χωριού.
Στο κέντρο της, φιλοξένησε για χρόνια τον μεγαλύτερο πλάτανο του χωριού, ο οποίος δυστυχώς δεν άντεξε στο βάθος του χρόνου. Κάτω από τον πλάτανο γίνονταν παλαιότερα τα γλέντια και τα πανηγύρια του χωριού.

Στην άκρη της, βρίσκεται το κτίριο του παλαιότερου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ανακαινίστηκε την δεκαετία του 1990 και σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Κατάστημα και άλλες χρήσεις.

Στο χωριό λειτουργεί μικρό καφενεδάκι. Απέναντι από το χωριό υπάρχουν δύο μικρά ξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Αποστόλων. Το ετήσιο πανηγύρι του χωριού γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου