Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Παλαιογράτσανο Κοζάνης

Ο οικισμός Παλαιογρατσάνου, που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και απέχει 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης και 9 χιλιόμετρα από την πόλη του Βελβεντού. Το Παλαιογράτσανο είναι προσβάσιμο και από την ΠΕ Πιερίας διαμέσου της κοινότητας «Φωτεινά», μια διαδρομή όπου ο δρόμος είναι μισός με χαλίκι και ο υπόλοιπος είναι ασφαλτοστρωμένος .


Ο εν λόγω οικισμός βρίσκεται «σκαρφαλωμένος» στην δυτική πλευρά του ορεινού όγκου των Πιερίων σε υψόμετρο περίπου 902 μέτρων. Φτάνοντας κανείς στο Βελβεντό και ανηφορίζοντας 9 χιλιόμετρα με προορισμό το Παλαιογράτσανο, διανύει μια διαδρομή καταπράσινη με εύφορη βλάστηση.


Πρόκειται για μια διαδρομή άφθονη σε πλατάνια, κυπαρίσσια, βελανιδιές, ακακίες, τρεχούμενα νερά, που εναλλάσσονται με ξέφωτα, από όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει και να απολαύσει την πανοραμική θέα: την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, τη μεγαλύτερη μέχρι πριν από λίγα χρόνια γέφυρα τον Βαλκανίων, τον κάμπο του Βελβεντού . Πορευόμενος κανείς τη διαδρομή προς το Παλαιογράτσανο, μπορεί να ακούσει το κελάηδισμα διαφόρων ειδών πουλιών και ακόμα, αν είναι λίγο τυχερός, να συναντήσει και κανένα κοπάδι από αγριογούρουνα , διάσπαρτα στις δασωμένες πλαγιές των Πιερίων. 

Ο δρόμος από το Βελβεντό ως το Παλαιογράτσανο είναι ασφαλτοστρωμένος (με αρκετές στροφές βέβαια – γεγονός , το οποίο εκμηδενίζεται από το μεγαλείο της φύσης , που εκθαμβώνει τον καθένα) και σημειωτέον ο δρόμος αυτός αποτελεί τμήμα – μέρος του ράλι σπριντ Κοζάνης, αγώνας ο οποίος υπολογίζεται στο πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου